Mida me Savisaare valimisliidust täna teada saime (ja mida ei saanud)? (4)

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Savisaar ja Ivanova pressikonverentsil Swissotelis
Savisaar ja Ivanova pressikonverentsil Swissotelis Foto: Erik Prozes

Keskerakonna eelmine juht, Tallinna linnapea ametist kõrvaldatud ja korruptsioonisüüdistustega kohtu alla antud Edgar Savisaar ning riigikogu liige Olga Ivanova kinnitasid täna, et moodustavad kohalikel valimistel Tallinnas eraldi valimisnimekirja.

Kes valimisliitu kuuluvad? Savisaare ja Ivanova esinemistest selgus, et loodavasse valimisliitu kuulub tänase seisuga umbes 80 inimest, kelle nimesid esialgu ei avalikustata. Seejuures pole teada, kes on nende linnapeakandidaat ja kes on ringkondade esinumbrid. Samuti pole nime veel valimisliidul endal.

Mida valimisliit oma valijatele lubab? Ivanova ütles pressikonverentsil, et valimisprogrammi üle läbirääkimised alles käivad. Küll nimetas ta sundüürnike ja Tšernobõli veteranide toetamist, mille Keskerakond lisas sel nädalal Yana Toomi ettepanekul ka oma Tallinna valimisprogrammi. Samuti tahaksid valimisliidu loojad Ivanova sõnul vähendada volikogu liikmete arvu ning aidata noortel võtta soodsamalt eluasemelaenu.

Millist tulemust valimisliit sihib? Seda, kui palju kohti tahab valimisliit Tallinna 79-liikmelises volikogus saada, täna ei selgunud. Eelmistel valimistel pea 40 000 häält saanud Savisaar ei tahtnud ennustada ka oma isiklikku tulemust.

Kes valimisliitu rahastavad? Ka see küsimus jäi täna vastuseta. Savisaar ja Ivanova avaldasid ajakirjanike küsimustele vastates vaid lootust, et toetust tuleb nii kandidaatidelt kui toetajatelt ja sponsoreid saab olema palju.

Kellega soovitakse teha valimiste järel koostööd? Ivanova avaldas pressikonverentsil, et kuigi koostööd ei välistata ka teiste poliitiliste jõududega, on valimisliidu eesmärk luua Tallinnas koalitsioon Keskerakonnaga. «Ma loodan, et ka Keskerakond saab sellest aru, et meie soov on ikkagi koostööd jätkata,» ütles ta.

Tema sõnul loodetakse valikuvõimaluse tekitamisega aktiveerida neid Keskerakonna toetajaid, kes eelmistel valimistel hääletama ei tulnud. Muu hulgas peetakse silmas mitte-eestlasi, sealhulgas halli passi omanikke, kelle huvide eest pole Keskerakond nende hinnangul koalitsioonis olles piisavalt seisnud.

Kas Savisaar ja Ivanova jäävad Keskerakonda? Mõlemad kinnitasid täna, et ei kavatse erakonnast ise lahkuda. «Mina soovin jätkata Keskerakonnas. Kui Keskerakond ei soovi, et mina jätkaksin selles erakonnas, siis on see erakonna valik,» ütles Ivanova, kelle erakonnast väljaheitmine on esialgu küll ebatõenäoline, ehkki mitte välistatud.

Nii Savisaar kui Ivanova kinnitasid ka, et toetavad Jüri Ratast peaministrina ja näevad, et Keskerakonna valitsusele ei ole praegu alternatiivi. Samas avaldasid nad muret «hiiliva parempoolsuse pärast Keskerakonnas» ning leidsid, et Keskerakond arvestama oma tegevuses rohkem oma partei liikmetega, mitte ainult koalitsioonipartneritega.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles