Savisaar kasutab oma klipis ilma loata Eesti fotograafide pilte (15)

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar oma valimisliidu videoklipis.
Edgar Savisaar oma valimisliidu videoklipis. Foto: Ekraanitõmmis videost.

Keskerakonna endine esimees Edgar Savisaar postitas laupäeval oma Facebooki lehele video pealkirjaga «Savisaare Liit 2017», milles kasutatud fotode kasutamiseks ei ole tal luba.

Oma valimisliidu loomisele viitava ühe minuti ja 25 sekundi pikkuse video taustaks mängib Savisaare enda laul «Kaunis maa». Taustaks näidatakse videoklippe ja lõike vanadest valimisreklaamidest. Savisaar ütleb videos, et ta on tagasi ja tegelikult ei ole ta kunagi ära olnud, lihtsalt mõned inimesed on tahtnud teda enneaegselt maha kanda.

Savisaar loetleb klipis, mida ta on linnapeana Tallinnas ära teinud, muu hulgas nimetab ta Vabaduse kella rajamist, Vabaduse väljaku rekonstrueerimist, tasuta ühistransporti, odavaid apteegikaupu ja linnapoe ehk Lipo avamist. Jutu taustaks näidatakse klipis Eesti pressifotograafide fotosid nii tänapäevast kui ka laulva revolutsiooni aegadest. Kokku on klipis näha 16 fotot.

Vähemalt osa fotode kasutamiseks ei ole klipi loojad luba küsinud.

Klipis on kasutatud Postimehe fotograafi Liis Treimanni pilti 2015. aasta novembris toimunud Keskerakonna kongressilt. Pildil on Keskerakonna liikmed Aadu Must ja Kadri Simson. Postimehe fototoimetuselt ei ole selle pildi kasutamiseks keegi luba küsinud. Sama kinnitas ka Postimehe fotosid vahendava pildibaasi Scanpix esindaja, et viimastel kuudel ei ole selle foto kasutusõigust pildipangast keegi ostnud.

Aadu Must ja Kadri Simson Keskerakonna kongressl 29. novembril 2015. Seda pilti kasutas Savisaar oma videoklipis. Foto. Liis Treimann.
Aadu Must ja Kadri Simson Keskerakonna kongressl 29. novembril 2015. Seda pilti kasutas Savisaar oma videoklipis. Foto. Liis Treimann. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Savisaare klipis on kasutatud ka fotograaf Kristjan Pillaku fotot Vabaduse kellast. Pillak ütles Postimehele, et tema käest ei ole pildi kasutamiseks luba küsitud. «Ilmselt on see pilt võetud mõnest internetis vabalt kättesaadavast pildigaleriist,» lausus Pillak ja lisas, et pilt on tehtud ajal, mil ta töötas Delfi fotograafina.

Pillak ei osanud öelda, kas ta kavatseb nõuda oma pildi kasutamise eest tasu või nõuda oma foto eemaldamist videoklipist. «Ausalt öeldes ma ei ole selle peale jõudnud mõelda. Loomulikult oleks tore nõuda ja protsessida, aga praegu ma ei tea öelda, mida ma sellega edasi teen,» ütles ta.

Pillak lisas, et tuttavad saatsid talle terve nimekirja fotograafidest, kelle pilte on klipis kasutatud, aga ta ei tea, kas loetletud nimed vastavad sajaprotsendiliselt tõele.

Videoklipis on kasutatud ka Äripäeva fotograafi Andras Kralla fotot Ülikooli apteegist. Kralla andmetel ei ole seda pilti Äripäevalt tellitud.

Fotograafi hinnangul on pilt võetud tõenäoliselt Äripäeva teemalehelt Kaubandus.ee, kus ilmus tänavu aprillis lugu Eesti ja Baltikumi parima teenindusega apteekidest. «Ilmselt on pilt võetud sealt, kuna foto on seal suure failina ja sealt on võimalik see alla laadida,» märkis Kralla.

Tema sõnul ei saa Äripäev nõustuda pildi vargusega ja selle kasutamisega videoklipis. Seega nõuab Äripäev pildi eemaldamist videost ning tahab saada selle eest ka tasu.

Postimees esitas piltide kasutamise kohta küsimused ka Edgar Savisaarele ja tema nõunik-abile Andres-Marius Rosenblatile, kuid teisipäeva jooksul ei õnnestunud neilt kommenteeri saada.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles