Heimar Lenk Ratasele: Savisaar pole Keskerakonnale selga pööranud (6)

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heimar Lenk.
Heimar Lenk. Foto: Mihkel Maripuu

Keskerakonna riigikogu fraktsiooni liige Heimar Lenk kommenteeris vastuseks peaminister Jüri Ratase avaldusele, et Savisaar ei ole oma valimisliitu moodustades Keskerakonnale selga pööranud, vaid hoopis toetab erakonda.

Savisaare ustav toetaja kirjutas, et oma eilse videopöördumisega, milles Savisaar teatas valimisliidu moodustamisest, lõi ta sassi Tallinna kogu senise võimumängu ja kokkulepped.

«Seda liitu kardeti, kuid loodeti, et ega vast ikka ei tule. Aga paistab, et tuleb. Vaatamata sellele, et Yana Toom alt vedas ja öise unenäo soovitusel liidust välja astus. Savisaar on liiga tugev ja sitke, et mängust niisama lahkuda. Teda on sada korda reedetud, kuid ikka läheb ta sirge seljaga oma tõega edasi. Ilma rahva toetuseta ta nii teha ei saaks,» leidis Lenk.

Peaminister ja Keskerakonna esimees Jüri Ratas ütles oma avalduses keskerakondlastele, et ei kujuta ette erakonna endise juhi selja keeramist Keskerakonnale. Lenk leiab, et Ratas ei eksi, sest Savisaar pole selga pööranud, vaid hoopis toetab Keskerakonda. Ilma temata jääks Lengi sõnul osa Keskerakonda jumaldavate valijate hääli saamata. «Tuhanded lasnamäelased vaid ootavad võimalust valimistele minna hääl oma iidolile anda. Eelmistel valimistel oli neid kokku 39979 inimest,» tõi ta välja.

Lengi hinnangul jäi Ratase avaldus hiljaks. Vaid Lasnamäe esinumbri ja linnapea kandidaadi koha pakkumine oleks keskerakondlase arvates võinud Savisaart mõtlema panna. «Kas ka nõustuma, seda ei julge ma öelda. Üldnimekirja esinumbriga tembutamine vaid solvas adressaati? Tegelikult pole talle seda pakutudki,» märkis Lenk.

Lenk jätkas, et ainult ajakirjanduses arutati, kuid Hundisilmale ei sõidetud. «Ja kuidas saabki põhimõttekindel poliitik minna hääli tooma seltskonnale, kes ta aasta eest troonilt tõukas. Pealegi on selline esinumber puht sümboolne esikoht. Neile, kes ise hääli kokku ei saa,» kirjutas Lenk ja lisas, et neil tuleb väljakujunenud olukorra üle heameelt tunda – pealinnas tuleb pingeline valimisvõitlus.

Ratas kirjutas, et Keskerakond on Edgar Savisaart väga palju toetanud ning väärtustanud tema rolli Tallinna juhtimisel ning erakonna ülesehitamisel. Lenk nõustub, et see on õige. «Kuid, kuidas seda suurt tööd erakond hindas. Sellega, et mees võeti kohalt maha ja saadeti Virumaa laantesse sisepagendusse,» kommenteeris Lenk.

«Samas leiab isegi opositsiooni esindaja ja Reformierakonna Tallinna linnapea kandidaat Kristen Michal, et Savisaare mänguoskuses talle vastast pole. Michal lisas, et tegu on eelmise aasta parteikongressi, kus Keskerakonna sisevõim ümber mängiti, jätkulahinguga. Nii see on,» nõustus Lenk ja lisas, et erinevalt Paide kongressist saavad nüüd tallinlased vabadel valimistel ise otsustada, kes neile rohkem meeldib.

Seepärast tuleb Lengi arvates laupäevaõhtust uudist uue valimisliidu kohta lugeda ainuõigeks otsuseks. «Inimesed usuvad mind ja mina usaldan neid. Õhk saab puhtamaks ja inimesed õnnelikumaks nii Tallinnas kui kogu Eestis,» kuulutas Savisaar oma laupäevases videoreklaamis.

«Õhk sai puhtamaks küll. Nüüd on Tallinna valimiseelne poliitmaastik paigas. Suuri üllatusi vist enam tulla ei saa. Edasi oleneb kõik vaid valijate arvamusest. Nüüd näeme, kas see langeb kokku läinud aasta Paide erakorralise parteikongressi valimistulemusega, millega väikese rahva suurim poliitik pensionile taheti saata,» lisas Lenk lõpetuseks.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles