Karilaid: Keskerakonna ideede kopeerimine näitab Reformierakonna paanikat (5)

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanus Karilaid.
Jaanus Karilaid. Foto: Sander Ilvest

Keskerakonna aseesimehe Jaanus Karilaidi hinnangul tüürib eile Tallinnas lasteaia kohatasu kaotamise lubadusega välja tulnud Reformierakond üha kaugemale enda senistest väärtustest, kopeerides Keskerakonna ideid.

Karilaid ütles Postimehele saadetud kommentaaris, et Keskerakonnal ei ole muidugi enda maailmavaate leviku vastu mitte midagi, kuid tavaliselt ei suuda koopia originaaliga võistelda.

«On ju Keskerakond varemgi Reformierakonnale õpetaja rollis olnud – alguses kritiseerisid oravad Keskerakonna pensionilisa programmi, hiljem võeti positiivne hoiak. Samuti kritiseeriti valimatute sõnadega tasuta ühistransporti, nüüd kiidetakse. Keskerakond viis sisse tasuta koolilõuna ja laiendas seda ka Tallinna lasteaedadesse, nüüd tuli Reformierakond mõttega kaasa, pakkudes vabastust ka lasteaia kohatasust,» rääkis Karilaid, kelle hinnangul näitab selline usin kopeerimine ja plagieerimine reformierakondlaste paanikat.

Tema sõnul näitavad viimased reitingud nii kogu Eestis kui pealinnas, et Keskerakond liigub järjekordse valimisvõidu suunas. «Suure kaotuse vältimiseks on Reformierakond varsti valmis võtma üle kogu Keskerakonna programmi. Tempokas liikumine tsentristlikku maailmavaate suunas suurendab võimalust, et peagi hakkab osa reformierakondlastest kirjutama ka liitumisavaldusi Keskerakonnaga,» lisas Karilaid.

Reformierakonna maailmavaate muutust tervitas täna ka Sotsiaaldemokraatliku Erakonna linnapeakandidaat Rainer Vakra, kes meenutas, et eelmistel valimistel kinnitas Reformierakond vastuseisu tasuta ühistranspordile, nüüd aga tekib võimalus ühiselt teoks teha tasuta lasteaiateenus.

«Hõikasin juba kevadel välja eesmärgi, et lasteaiatoit peab olema tasuta ning lasteaiad tuleb lõpuks korda teha,» ütles Vakra, kelle hinnangul on Reformierakonna pakutud kohatasu kaotamine kirss tordil.

Isamaa ja Res Publica Liidu linnapeakandidaat Raivo Aeg leidis aga, et Tallinna siht ei saa olla vaid tasuta asjade lubamine ja lennukilt raha külvamine. «IRLi programmis on ette nähtud reegel, et kui vennad-õed käivad samas lasteaias, siis makstakse ainult ühe lapse eest kohatasu. See on sihitud lasterikaste perede toetamine,» teatas ta ja lisas, et toetama peab neid, kes vajavad rohkem abi.

Tema sõnul on Tallinna lasteaedades krooniline puudus logopeedidest ja tugipersonalist. «Ka tulemusliku eesti keele õppe normiks muutmise juures on probleemiks tugipersonali ja motiveeritud ning keeleõppe metoodikat valdavate lasteaiaõpetajate puudumine,» ütles Aeg, kelle sõnul vajab alusharidus kindlasti lisaraha.

Reformierakond teatas eile, et läheb Tallinnas kohalikele valimistele lubadusega kaotada lasteaia 57-eurone kohatasu ning tõsta 25 protsendi võrra lasteaiaõpetajate ja õpetaja abide palka. Kohatasu kaotamine nõuaks linnaeelarvest 13,9 miljonit ning palgatõus 10 miljonit eurot aastas. Lubaduste elluviimiseks vajaliku raha tahaks partei leida linna efektiivsemast majandamisest ning näiteks Tallinna Televisiooni ja Ühistupanga kulutuste ärajätmisest.

Lubadust kritiseerisid õhtul nii Reformierakonda kuuluv ettevõtja ja endine tipp-poliitik Meelis Atonen kui ka eelmiste valimiste aegne linnapeakandidaat, praegune riigikogu liige Valdo Randpere, kelle sõnul on Reformierakond varem alati olnud nii tasuta ühistranspordi, kõrghariduse kui muude populistlike kingituste ja lubaduste vastu.

Kohalikud valimised toimuvad 15. oktoobril.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles