Kapo: kümne Vene-aktivisti kohta tuleb enam kui viis organisatsiooni

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitsepolitseiametnik Martin Arpo.
Kaitsepolitseiametnik Martin Arpo. Foto: Toomas Huik

Kaitsepolitsei ülemkomissari Martin Arpo sõnul tegutseb Eestis kuskil kümneliikmeline Venemaa-aktivistide grupp, kes on loonud juba rohkem organisatsioone kui ühel käel sõrmi.

«Me räägime teatud kitsast ringkonnast Venemaa-meelsetest aktivistidest, kes on moodustanud erinevaid organisatsioone. Nende puhul on tüüpiline, et samad näod, samad nimed korduvad ühest organisatsioonist teise,» rääkis Arpo kapo aastaraamatu esitlusel.

«Nendest, kes alustasid 2006. aastal pronkssõduri ümber pingete kruvimist nime all Öine Vahtkond, on tänaseks välja kasvanud erinevad rühmitused, muuhulgas Venemaa-põhise organisatsiooni Natsismita Maailm Eesti rakuke.»

Tema sõnul moodustas samasse seltskonda kuuluv Andrei Zarenkov kunagi peaaegu ainuisikuliselt Eesti antifašistliku komitee, nüüd siis kuulub Natsismita Maailma juhtide sekka.

«Me räägime kokku võib-olla kümmekonnast nimest, kes on aktiivsemad, ning teisest sama paljust, kes on passiivselt kaasatavad,» hindas ta Eesti Venemaa-meelsete organisatsioonide liikmeskonna jõudu.

«Nende organisatsioonide loetlemisel jääb juba ühe käe sõrmedest väheks, kus nad aktiivsed on või mille kaudu üritavad protsesse mõjutada.»

Kapo peadirektor Raivo Aeg võrdles seda iidse sõjakunsti meetodiga – näidata ennast suuremana.

«Loomad ju ka võitluses ajavad end puhevile, siis tunduvad nad suuremad ja hirmuäratavamad. Kui näitad, et organisatsioone on palju, ja lood kuvandi, et inimesi on hästi palju, tundud ka rohkem tõsiselt võetav.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles