Keskerakond leiab, et Savisaar võiks üldnimekirja esinumber olla (18)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar.
Edgar Savisaar. Foto: Sander Ilvest

Keskerakonna laiendatud juhatus arutas möödunud nädalal Edgar Savisaarele valimistel üldnimekirjas esinumbri koha pakkumist ja leidis üksmeelselt, et kui endine esimees tahab partei nimekirjas kandideerida, siis võiks ta nimekirjas olla esimene küll.

Erakonna peasekretär Mihhail Korb ütles Postimehele, et Savisaarele ei ole esinumbri kohta veel pakutud. Aga kas pakutakse? «See on üks võimalustest juhul, kui Edgar Savisaar soovib Keskerakonna nimekirjas kandideerida,» ütles Korb.

Peasekretäri sõnul ei ole Savisaar erakonnale öelnud, kas ja kuidas ta kandideerida kavatseb. «Praegu on tegu pigem spekulatsiooniga, sest Savisaar pole isegi teada andnud, kas ta kandideerib Keskerakonna nimekirjas või mitte,» lisas ta.

Kui partei juhatus möödunud nädalal oma laiendatud koosolekul sellisele järeldusele jõudis, ei olnud Korbi sõnul kellelgi sellele vastuväiteid. «Kõik leidsid, et jah, see (Savisaarele esinumbri koha pakkumine - toim.) on võimalik ja see ei ole paha mõte, et ta oleks üldnimekirja esinumber.»

Tegelikult aga ei otsusta seda Korbi sõnul ei juhatus ega laiendatud juhtkond, vaid hoopis erakonna Tallinna nõukogu. Tõenäoliselt panevad nad nimekirja lukku alles päris viimasel hetkel, augusti lõpus. 

Politoloog: see on ilmselt osa kompromissist

Politoloog Tõnis Saarts ütles BNSile, et Savisaarele esinumbri koha pakkumist tuleb tõlgendada hiljutise partei sisetüli valguses. «Savisaarele ja tema poolehoidjatele anti selge signaal, et erakond pole neid kõrvale heitnud ning sellega loodetakse veelgi vähendada võimalust, et Savisaar ja kaks allesjäänud «õde», Oudekki Loone ja Olga Ivanova siiski enda nimekirjaga välja tuleksid,» sõnas Saarts.

«Võimalik, et Savisaarele esikoha pakkumine oli ka üks osa kompromissist, mis «kolme õe» ja Keskerakonna juhttuumiku läbirääkimistel eelmisel nädalal saavutati,» lisas ta.

«Savisaar on kindlasti järkuvalt erakonna jaoks arvestatav häältemagnet ja tema esinumbriks olek vaevalt parteilt ka Eesti valijaid ära viiks, sest Tallinna kampaania keskmes ei saa kindlasti olema Savisaar, vaid pigem teisted nimed, nagu Taavi Aas, Mihhalil Kõlvart, Mailis Reps ja teised,» sõnas Saarts.

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles