Eestlased toetavad enam valitsusparteisid ja muulased Keskerakonda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimisnänn läbi aegade
Valimisnänn läbi aegade Foto: Mihkel Maripuu

BNS-i tellitud TNS Emori uuringu kohaselt on eestlaste hulgas endiselt populaarseimad valitsusparteid, samas kui muust rahvusest inimesed eelistavad kindlalt Keskerakonda.

Eestlaste seas püsib populaarseima parteina Reformierakond, kelle kolme kuu keskmine toetus on märtsi lõpus ja aprilli algul langenud 38 protsendini.

Veebruaris oli Reformierakonna kolme kuu keskmine toetus eestlaste seas 40 ja jaanuaris 46 protsenti.

Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) toetab uuringu järgi märtsi lõpus ja aprilli algul keskmiselt 22 protsenti eestlastest, kusjuures jaanuaris oli toetus IRL-ile 19 ja veebruaris 21 protsenti.

Toetus Sotsiaaldemokraatlikule Erakonnale (SDE) on eestlaste seas tõusnud. Kui jaanuaris oli SDE kolme kuu keskmine toetus eestlaste seas 15 ja veebruaris 17, siis märtsi lõpus ja aprilli algul on see näitaja 19 protsenti.

Toetus Keskerakonnale on eestlaste seas juba kolmandat kuud järjest stabiilselt 11 protsenti.

Rohelisi toetas märtsi lõpu ja aprilli alguse seisuga viis ja Rahvaliitu kaks protsenti eestlastest. Kui toetus rohelistele on stabiilne, siis eestlaste toetus Rahvaliidule on võrreldes veebruariga kukkunud kahe protsendipunkti võrra.

Muust rahvusest kodanikud eelistavad kindlalt Keskerakonda. Märtsi lõpu ja aprilli alguse seisuga oli muust rahvusest kodanike kolme kuu keskmine toetus Keskerakonnale 80 protsenti. Veebruaris oli see näitaja 81 ja jaanuaris 82 protsenti.

Kõigi teiste erakondade toetus on mitte-eestlaste hulgas oluliselt madalam. Nii oli muust rahvusest kodanike kolme kuu keskmine toetus Reformierakonnale viis, IRL-il üks, rohelistele kolm, SDE-le kuus ja Rahvaliidule kaks protsenti.

Veebruariga võrreldes on muust rahvusest kodanike toetus Reformierakonnale langenud kahe protsendipunkti võrra ning samavõrra on tõusnud toetus SDE-le.

Erakondade igakuise populaarsusuuringu käigus küsitles TNS Emor 16. märtsist 6. aprillini 814 valimisealist kodanikku.

Neid vastanuid, kes ei osanud eelistada ühtki parteid, oli märtsi teises pooles ja aprilli alguses 22 protsenti. Viimaseid erakondade toetusprotsentides ei arvestata.

6. märtsil toimunud valimistel sai Reformierakond uues riigikogus 33, Keskerakond 26, IRL 23 ja SDE 19 kohta.

Varem parlamendis kuut kohta omanud rohelised ja Rahvaliit valimiskünnist ei ületanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles