Uudelepp: tavaketser Kutser rikkus ka Keskerakonna mainet

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Kutser Twitteris
Priit Kutser Twitteris Foto: Internet

Valimiste valvuri Agu Uudelepa sõnul arvati skandaalne ametnik Priit Kutser valimistava rikkujate sekka muuhulgas seetõttu, et ta mõjutas Keskerakonna kuvandit.

Tänasel vabariigi valimiskomisjoni korraldatud ümarlaual küsis üks saalisviibija Uudelepalt, kust võtsid hea valimistava valvurid voli hinnata tavale mitte alla kirjutanud erakondade ja üksikkandidaatide tegemisi ning – veelgi enam – valimistel mittekandideeriva Tallinna abilinnapea nõuniku Kutseri Twitteri-postitusi.

Vabaühenduste liidu EMSL juures tegutsenud valvurid tituleerisid nimelt keskerakondlase Kutseri Haapsalu lastekodupõlengu poliitvõitlusse kiskumise eest kõige suuremaks valimistava rikkujaks.

Uudelepp vastas, et tõenäoliselt jagab ka Keskerakond hea valimistava põhimõtteid ega ole selles mõttes valvurite tegevuse hindamise vastu.

Tema sõnul ei ole valimistava valvurid isikud, kes nõuavad kelleltki reeglite täitmist, vaid lihtsalt vabad kodanikud, kes oma seisukohta väljendavad. «Seda võib võtta kui kodanikualgatust, kes teostab oma põhiseaduslikku õigust avaldada vabalt oma mõtteid. »

Konkreetsemalt Kutseri juhtumist rääkides ütles Uudelepp, et sotsiaalmeedias aktiivne nõunik jättis tugeva jälje valimiskampaaniasse.

«Mispärast läks sinna sisse konkreetne inimene, kes ei kandideeri? Lihtsalt seepärast, et ta mõjutas väga tugevalt kandideeriva erakonna kaubamärki.»

Uudelepp meenutas, et on ka ise kunagi aastate eest ühe erakonna valimiskampaaniat korraldanud ning selle pinnalt julgeb öelda, et taolise sõnumi, nagu Kutser edastas, andmine lõhub erakonna valimistulemust.

Ümarlaua moderaator Ülle Madise märkis, et lisaks tuleb arvestada, et Kutseriga seoses olid tol hetkel aktuaalsed muudki asjaolud. «Tuli välja, et ühelt ja samalt maksumaksja raha eest kinni makstud arvutilt oli kommenteeritud erinevaid poliitilisi avaldusi ja isikuid. Ilmselt mõjusid need ka seal kompleksis.»

Veebruaris traagilist Haapsalu põlengut kommenteerides kirjutas Kutser: «Meid on niigi vähe siin Eestimaal ja nüüd on meid veel 10 võrra vähem! Eesti vajab võimuvahetust!» ja «Haapsalu lastekodu põleng on näiteks sellest, kuidas IRLi ja Reformierakonna valitsuse kärpekirves on laastanud Eesti sotsiaalsüsteemi.» Hiljem eemaldas ta need kommentaarid ja asendas kaastundeavaldusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles