Ivanova reklaamplakatid annavad hoogu juttudele uuest valimisnimekirjast (5)

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olga Ivanova reklaamplakat Pärnu maanteel.
Olga Ivanova reklaamplakat Pärnu maanteel. Foto: Liis Treimann

Keskerakonna eelmise esimehe, kohtu all oleva Edgar Savisaare toetajana tuntust kogunud riigikogu liikme Olga Ivanova reklaamplakatid, millel puuduvad igasugused viited Keskerakonnale, on taas hoogu andnud kahtlustele, et osa keskerakondlasi võib Tallinnas valimisteks välja panna oma nimekirja.

Linnatänavatele ilmunud plakatitel reklaamib Ivanova end loosungiga «Julgen öelda, julgen teha!», mille alla on lisatud veebiaadress www.kandidaadid.ee. Keskerakond läheb valimistele hüüdlausega «Teised lubavad, meie teeme!»

Ivanova sõnul on veebileht välja töötatud eesmärgiga informeerida inimesi sügisel toimuvatest kohalikest valimistest. «Meie meeskond, kuhu kuuluvad noored ja ettevõtlikud kandidaadid, ootab teie küsimusi seoses kohaliku eluga või valimistel osalemisega,» kirjutab ta veebilehel, kus praegu on üheksa kandidaadi nimi ja pilt.

Olga Ivanova reklaamplakat Pärnu maanteel.
Olga Ivanova reklaamplakat Pärnu maanteel. Foto: Liis Treimann

Ivanova meeskonda kuuluvad lehekülje andmetel Konstantin Grigorenko, Maaris Laine, Aleksandr Aksjonov, Marjana Lend, Mihhail Tšaplõgin, Dmitri Demtšenko, Irina Jermakova ja Denis Aksjonov, kes kõik on Keskerakonna liikmed. Seejuures on Tšaplõgin parteisse astunud alles tänavu jaanuaris, Jermakova aprilli lõpus ning Aksjonovid 9. mail.

Veebilehel on viide ka kahele üritusele: Keskerakonna endise esimehe Edgar Savisaare sünnipäevale 31. mail, mil sooviti talle kandidaatide meeskonna poolt palju õnne, tervist ja kordaminekuid, ning kohtumisele Savisaarega 7. juunil, mil räägiti temaga elust-olust ja poliitikast.

Keskerakonnast on mitteametlikes vestlustes õhku visatud kahtlus, et Ivanova võib ette valmistada oma nimekirjaga kohalikele valimistele minekut. Ivanova ise ütles Postimehele, et jutud sellest, et tekib mingisugune teine nimekiri, käivad juba ammusest ajast ja selles pole midagi imelikku. Küsimusele, kas nendel juttudel on alust, vastas Ivanova, et ei oska seda praegu öelda ega soovi sel teemal ka midagi lisada.

Keskerakonna peasekretärina sel nädalal tööd alustanud Mihhail Korb ütles Postimehele, et tegu ei ole Keskerakonna, vaid Ivanova isikliku kampaaniaga. Tema sõnul on isikliku kampaania korraldamine liikmetele lubatud ja pigem tervitatav, kuigi tavaliselt on kasutatud seejuures erakonna sümboolikat. «Kui inimene kuulub erakonda, siis ma ei näe küll ühtegi põhjust oma erakondlikku kuuluvust varjata,» ütles ta.

Jutte võimalikust konkureerivast nimekirjast ei ole Korb enda sõnul kuulnud ning ta loodab ka, et Keskerakonna ükski tipp-poliitik millegi taolise ettevalmistamisega ei tegele. «Tänaste reitingute valguses on erakonna olukord päris hea. Igasugune selline tegevus oleks suunatud erakonna lõhestamisele ja sellest, ma arvan, ei ole keegi huvitatud,» ütles ta, kuid lisas, et plaanib Ivanovaga tema plaanidest vestelda lähiajal.

Ivanova (32) kuulub Keskerakonda alates 2006. aastast. Riigikogu kodulehel kirjutab ta enda tutvustuseks, et alustas poliitikas erakonna lihtliikmena, sai seejärel partei Ida-Virumaa noorteorganisatsiooni juhiks ning alustas pärast seda tööd Tallinna linnavalitsuses. Aastatel 2006–2007 töötas ta abilinnapea referendi, siis nõuniku ning 2007–2010 linnapea referendina. 2010. aastal sai Ivanova Põhja-Tallinna linnaosa vanema asetäitjaks ning 2011 Lasnamäe linnaosa vanemaks, kus ta töötas 2015. aasta riigikogu valimisteni.

Valimistel sai ta Kesklinna, Lasnamäe ja Pirita linnaosas kandideerides 1948 häält ning pääses ringkonnamandaadiga parlamenti. Ivanova kuulub ka Keskerakonna juhatusse ning juhib erakonna Lasnamäe piirkonda.

Olga Ivanova ja Oudekki Loone pronkssõduri juures. / Kuvatõmmis ERRi videost
Olga Ivanova ja Oudekki Loone pronkssõduri juures. / Kuvatõmmis ERRi videost Foto: Kuvatõmmis ERR videost

Edgar Savisaart toetav Ivanova on koos oma mõttekaaslastega valmistanud erakonna uuele esimehele, mullu novembris peaministriks saanud Jüri Ratasele korduvalt peavalu.

Näiteks 9. mail andis pronkssõduri juurde lilli viinud Ivanova intervjuu Vene propagandakanalile Sputnik, mille nii Ratas kui ka päev hiljem erakorraliselt kogunenud Keskerakonna juhatus hukka mõistsid. «Ma loodan, et erakonna liikmed saavad aru, et me ei anna intervjuusid sellisele väljaandele, mis ei teeni Eesti riigi huve,» ütles Ratas.

Erimeelsused sellega aga ei lõppenud, sest kaks päeva hiljem saatis Ivanova koos Yana Toomi ja Oudekki Loonega Ratasele avaliku kirja, kus nad rõhutasid, et neil on erakonna liikmetena samasugune sõnavabadus ja õigus oma arvamusele kui temal. «Ära unusta, et sina kuulud Keskerakonda, mitte Keskerakond ei kuulu sulle,» kirjutasid nad.

Veebruaris tegi Ivanova Keskerakonna Tallinna nõukogule ettepaneku seada Savisaar kohalikel valimistel Lasnamäe valimisringkonna esinumbriks, kuid jäi ettepanekuga üksi ning nõukogu nimetas Ratase ettepanekul ringkonna esinumbriks abilinnapea Mihhail Kõlvarti. Järgmisel päeval lahkusid Keskerakonna kuus liiget, nende seas Ivanova, demonstratiivselt riigikogu istungilt, et Savisaare kõrvaletõrjumise vastu protesteerida.

«Otsustasime, et kui erakonna looja Savisaarega käitutakse nii ülbelt, siis pole ilus temast lihtsalt mööda minna ja unustada ta haigena Hundisilmale,» rääkis meelsust näidanud riigikogu liige Heimar Lenk toona. «Ilus olnuks teha talle vähemalt ettepanek kandideerida. Me ei ütlegi, et ta peaks olema esinumber, aga ta võiks olla aktiivses töös ja temaga peaksid tänased juhid lihtsalt rääkima!»

Seda, et grupp keskerakondlasi võibki jääda pärast Ratase erakonna esimeheks valimist ja peaministriks saamist Savisaare kaitseks rusikaid taskus hoidma, kardeti juba enne praeguse võimuliidu moodustamist.

Koalitsiooniläbirääkimiste ajal kaaluti seetõttu isegi riigikogus kaheksa kohaga esindatud Vabaerakonna kaasamist valitsusse, kuid otsustati sellest peagi loobuda. Vabaerakonna praegune juht Artur Talvik ütles toona, et erakond pakkus ennast valitsusse, sest praeguste häältega võib uus valitsus saada Savisaare pantvangiks. «Savisaarlaste hääled on need, millega võidakse hakata terroriseerima kogu valitsust ja kogu valitsuse tegevust, ka paralüseerida valitsuse tegevus. Meie mõte oli see, et mida rohkem teisi jõude on sees, seda vähem on valitsus savisaarlaste kontrolli all,» rääkis ta mullu novembris.

Järgmised kohalikud valimised toimuvad 15. oktoobril.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles