Fotod: sotsid valisid uue juhtkonna (15)

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) peab täna Pärnus üldkogu, et valida erakonnale uus juhtkond ja kinnitada kohalike valimiste programm.

Kaks aastat erakonda juhtinud Jevgeni Ossinovski ütles üldkogul peetud kõnes, et 744 päeva tagasi toimunud üldkogul usaldati tema kättesse Eesti kõige progressiivsema, kõige tugevama sotsiaalse närviga ja kõige põhimõttekindlama erakonna juhtimine, et sotsiaaldemokraadid julgeksid viia ellu muutused, mis on ühiskonna pikaajaliseks eduks vajalikud.

«Te ei valinud mind selleks, et ma tiksuksin leplikult Reformierakonna ajaarvamise järgi, mis on nagu õigeusu kalender, mis jääb igast sündmusest kaks nädalat maha. Olulisemates küsimustes on aga nende puust kellad sootuks seisma jäänud. Hetkest, kui Siim Kallas lahkus,» rääkis ta SDE üldkogul.

Ossinovski sõnul on sotsid muutunud viimase kahe aastaga julgemaks ning erakonna ilmavaateline vundament selgemaks. «Meie oskus, tahe ja võime Eesti poliitikat ja Eesti riigi tulevikku suunata – tugevamaks. Koos sellega on kasvanud ka vastutus. Me juhime Eesti poliitikat ja vastutame selles järgnevate põlvede ees,» ütles ta.

Tema sõnul oli juba aastaid tagasi selge, et Reformierakonnaga ei liigu Eesti edasi. «Ent läks aega, enne kui suutsime nad lõpuks eelmisel sügisel valitsusest välja tagurdada. Kallite moeaksessuaaride kandmine ei ole innovatsioon. Milline on olnud Reformierakonna viimane Eestit muutev idee viimase 10 aasta jooksul? Kellele meenub, sellele teen pärast üldkogu värvilise sokipaari välja,» rääkis Ossinovski.

Tema sõnul on Siim Kallase kunagisest lendoravast saanud lastud vares. «Seepärast tuleb teha kõik, et vältida Reformierakonna kiiret naasmist riigivõimu juurde. Keskpärasuse ja poliitilise vaikelu tagasitulek oleks Eestile suureks tagasilöögiks. Kõige jõukamatele maksukingitusi tegev eliidipartei saab küll Tarmo Noobi kiituse, aga ei vii edasi. Ja Eestil ei ole aega nende valitsemisele kaotada,» lausus ta.

Küll soovis Ossinovski Reformierakonnale edu oma maailmavaate otsustamisel ja uute ideede genereerimisel, lisades, et opositsioon on selleks hea koht. «Tõeliselt liberaalset erakonda on Eesti poliitikas vaja, EKRE lahjasid versioone on meil juba rohkem kui küll,» ütles ta.

Kui SDE esimeheks kandideeris tagasi vaid praegune tervise- ja tööminister Ossinovski, kes valiti uuesti ametisse 404 poolt- ja 13 vastuhäälega, siis partei aseesimeheks soovis saada koguni kaheksa inimest. Aseesimeesteks valiti tagasi kultuuriminister Indrek Saar ja riigikogu liige Helmen Kütt, lisaks osutusid valituks riigikokku kuuluv Heljo Pikhof ja Tallinna linnavolikogu SDE fraktsiooni juhtiv Anto Liivat.

Peasekretärina jätkab esimehe ettepanekul Kristen Kanarik.

Sotsiaaldemokraatliku erakonna aseesimeesteks valiti SDE Viljandi piirkonna juht ja parlamendi sotsiaalkomisjoni esimees Helmen Kütt, sotside fraktsiooni esimees Tallinna volikogus Anto Liivat, sotside Tartu piirkonna juht ja Riigikogu fraktsiooni aseesimees Heljo Pikhof ning kultuuriminister Indrek Saar.

Üldkogu valib täna ka erakonna juhatuse ja teised tööorganid ning kinnitab kohalike valimiste platvormi.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles