Galerii: president nimetas Aabi uueks riigihalduse ministriks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

President Kersti Kaljulaid vabastas täna ametist Mihhail Korbi ja nimetas uueks riigihalduse ministriks Keskerakonna senise peasekretäri Jaak Aabi.

23 aastat Keskerakonda kuulunud Aab on varem olnud Võhma linnapea, linnade liidu tegevjuht ja sotsiaalminister. Keskerakonna peasekretärina töötas ta eelmisest aastast.

Riigihalduse ministri amet on Aabi sõnul käimasolevate reformide tõttu töine, kuid ta kinnitas pressiesindaja vahendusel, et on valmis vastutust kandma. «Keskerakonna sõnum on alati olnud see, et elada peab saama täisväärtuslikult kõikjal Eestis. Aastate jooksul on elu maapiirkondades ja väiksemates linnades hääbunud, inimesed on lahkunud pealinna suunal või välismaale. Seda protsessi tuleb peatada ning võimalusel ümber keerata,» ütles Aab.

Selleks on valitsus andnud Aabi sõnul haldusreformile ka sisu omavalitsustele lisanduvate ülesannete ja rahastamise näol. «Kohalikku elu oskavad kõige paremini juhtida ikka sealsamas elavad ja töötavad inimesed.»

Samuti leiab ta, et jätkata tuleb Tallinna koondunud avaliku sektori töökohtade viimisega erinevatesse Eestimaa linnadesse. «Loomulikult saab töökohtade väljaviimine olema keeruline periood, mis nõuab aega ja harjumist. Samas on senimaani olnud just vastupidine tendents, mis tähendas riigiametite ja töökohtade kadumist väikelinnadest,» ütles ta.

Elukeskkonda ja paremaid võimalusi kõikjal Eestis toetavad tema kinnitusel ka valitsuskoalitsioonis kokku lepitud investeeringud teedesse, interneti lairiba väljaarendamine maapiirkondades ja regionaalsed programmid nagu otsustamisel olev Ida-Virumaa programm.

Samas tuleb Aabi sõnul tagada ka sujuv tööde üleminek maavalitsustelt riigiametitele ja kohalikele omavalitsustele, kui maavalitsused järgmisest aastast suletakse. «Tööpõld on kahtlemata lai, kuid eesmärk saab olla vaid see, et meil oleks nii-öelda rohkem Eestit väljaspool Harjumaad. Selles suunas töötas nii Mihhail Korb kui ka edaspidi mina,» ütles esmaspäeval riigikogus vande andmisega ametisse astuv Aab. 

Senine riigihaldusminister Mihhail Korb pani ameti maha üle-eelmisel nädalal pärast seda, kui Lääne Elus ilmus reportaaž tema kohtumisest sõjaveteranidega. «Mina… võib-olla ütlen eestlaste vaatevinklist ebameeldiva fraasi, mina pole NATO liikmesuse poolt,» ütles Korb Haapsalus.

Ehkki ta asus kohe loo ilmumise päeval oma avaldust siluma, väites, et ta toetab igal juhul Eesti kuulumist NATOsse, oli kahju juba tehtud. Lisaks opositsioonierakondadele kritiseerisid ministri väljaütlemist ka Keskerakonna valitsuskaaslased. Samal õhtul teatas Korb Jüri Ratase kõrval seistes, et võtab vastutuse ja astub tagasi.

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) valitsusdelegatsioonis toimuvad muudatused kinnitab president tõenäoliselt esmaspäeval. Uued ministrid astuvad ametisse vande andmisega riigikogus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles