Galerii ja video: IRLi eestseisus toetas kolme ministri väljavahetamist (16)

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) eestseisus kiitis täna hommikul heaks erakonna esimehe Helir-Valdor Seedri ettepaneku vahetada valitsuses välja kolm ministrit.

IRLi volikogule esitatava ettepaneku kohaselt saab Margus Tsahkna asemel uueks kaitseministriks praegune välisministeeriumi poliitikaküsimuste asekantsler Jüri Luik ning Marko Pomerantsi asemel uueks keskkonnaministriks riigikogu liige Siim Kiisler. Eelmisel nädalal riigikogus usaldushääletuse läbinud Sven Sesteri asemel tõuseb rahandusministriks endine riigikogu liige, ettevõtja Toomas Tõniste. IRLi viiest ministrist jätkavad valitsuses justiitsminister Urmas Reinsalu ja sotsiaalkaitseminister Kaia Iva.

Seeder ütles eestseisuse koosoleku järel ajakirjanikele, et arutelu oli asjalik ja elav ning ministrikandidaadid kiideti heaks üksmeelselt. Ta tunnustas lahkuvaid ministreid ning ütles, et nii tema kui kogu eestseisuse hinnangul on nad oma tööga hästi hakkama saanud, viies ellu koalitsioonis kokku lepitud poliitikat.

Seega pole ministrite väljavahetamine Seedri sõnul ajendatud mitte lahkuvate ministrite tööst, vaid hoopis tema suurkogul antud lubadusest muuta erakonna juhtimine ja poliitika kujundamine laiapõhjalisemaks. «Sellest tuleneb ka minu ettepanek kaasata rohkem erakonna liikmeid tipp-poliitikasse, et see meeskond, kes Eesti poliitikas tegutseb, oleks laiapõhjalisem,» ütles ta ajakirjanikele ning lisas, et muid motiive ei maksa muudatuste tagant otsida.

Seedri riigikokku jäämine tekitas elavat arutelu

Seeder kinnitas, et jätkab ise erakonna juhtimist riigikogust, kus temast saab IRLi saadikurühma juht. Ta on juba varem korduvalt viidanud, et ka Mart Laar juhtis IRLi aastatel 2007–2011 riigikogust.

Seeder tunnistas täna, et tema otsus tekitas eestseisuses elavat arutelu. Valitsusse minekust loobumist põhjendas ta sooviga pühenduda kohalike valimiste eel erakonna juhtimisele. «Lähemal ajal erakonna esimees peab töötama erakonna sisse. Minu põhitähelepanu ja energia läheb sellele, et erakonna tööd elavdada, et erakonna struktuuri korrastada, et erakond tööriistana oleks korras ja võitlusvõimeline,» ütles ta.

Seederi hinnangul on selline tööjaotus, kus ministrid saavad keskenduda ministeeriumide juhtimisele ja eesistumisele ning tema erakonna esimehena tööle erakonnas, praeguses olukorras mõistlik.

Kui varem on sellise tööjaotusega kannatanud sageli töö valitsuses, mille istungitel ja nõupidamistel ei saa esimees alati osaleda, siis Seedri sõnul loodetakse seekord probleeme vältida parema koostööga.

«Poliitika on meeskonnatöö ja kõigepealt koostöö erakonna valitsusdelegatsiooniga. Ma arvan, et kui ma jään riigikogu fraktsiooni, siis see juhtimiskese veidi muutub võrreldes praegusega, ja see ongi väga hea. Ma arvan, et siis ka fraktsiooni ja valitsusdelegatsiooni side ja info liikumine saab olema parem,» rääkis ta ning lisas, et samuti leitakse mudel suhtlemiseks koalitsioonipartneritega. «Kindlasti on võimalik kokku leppida ka nii, et oluliste küsimuste aruteludel saan ma ka kabinetinõupidamistel osaleda.»

Rahandusministri kohalt lahkuv Sven Sester ütles Postimehele, et eestseisuse liikmetel oli Seedri ametikoha osas erinevaid arvamusi, kuid kokkuvõttes kiideti Seedri riigikokku jäämine heaks. «Erakonna esimehe valitsusse minekul on alati nii positiivseid kui negatiivseid pooli. Erakonna esimees leidis, et praegu on mõistlik jätkata erakonna juhtimist fraktsiooni esimehena ja erakonna juhatus seda loomulikult aktsepteeris,» ütles ta.

Tänaste otsustega näitas erakond tema hinnangul taas, et meeskond toimib. «Mul on hea meel, et meie oponentide poolt üles kruvitud jutud pingetest, IRLi erinevatest tiibadest ja sisemistest vastuoludest on läinud järjest lõhki nagu õhupall, mis saab nõelatorke. Midagi sellist ei ole ja tänane koosolek näitas täpselt seda, et meil on ühised eesmärgid,» ütles Sester.

Keskerakonna esimees, peaminister Jüri Ratas ütles Kuku raadiole antud intervjuus, et Seedri otsus toob tõenäoliselt kaasa senisest rohkem ja laiemaid nõupidamisi, et leida kolme erakonna vahel konsensust.

«Valitsuse istungil ma ei kujuta ette, et riigikogu liige osaleb, see pole mõeldav. Meil on võimude lahususe printsiip,» ütles ta, kuid lisas, et valitsuse kabinetinõupidamistel on erakonna esimehel samas võimalik oma positsioone tutvustada ja selgitusi anda.

Kiisler: keskkonnaminister peab olema hea läbirääkija

Tulevane keskkonnaminister Siim Kiisler ütles ajakirjanikele, et näeb ennast eelkõige kompromissi otsijana kahe huvi vahel. «Ühelt poolt on avalik huvi, meie kõigi huvi, et meie puhas loodus säiliks, et meie keskkond oleks kaitstud, ja teiselt poolt väga tugev erahuvi, et inimene, ettevõte, omanik saaks oma omandiga vabalt ümber käia ja toimetada nii, nagu ta endale kasulikuks peab,» rääkis ta.

Kiisleri sõnul tuleb nende kahe poole vahel pidada alati läbirääkimisi ja otsida kokkuleppeid. «See on eelkõige hea läbirääkija ülesanne ja ma olen selleks valmis,» ütles ta.

Küsimusele, milliseid muudatusi ta keskkonnapoliitikasse toob, vastas Kiisler, et muudatused tulevad, kuid praegu on veel vara öelda, millised täpselt.

IRLi põhikirja kohaselt kinnitab ministrikandidaadid erakonna volikogu, kellele teeb kandidaatide nimetamiseks ja seniste ministrite tagasikutsumiseks ettepaneku eestseisus. IRLi volikogu koguneb Tallinnas homme pärastlõunal.

Ministrid vabastab ja nimetab ametisse president peaministri ettepanekul. Ametisse astuvad ministrid vande andmisega riigikogus.

Vangerdused toovad muudatusi ka riigikokku

Ministrivahetused toovad muudatusi ka riigikogus. Kui Seedrist saab IRLi fraktsiooni esimees, siis fraktsiooni praegu juhtiv Priit Sibul asub saadikurühma aseesimeheks. Teise aseesimehena jätkab Andres Metsoja.

Põhiseaduskomisjoni, mille senine esimees Ken-Marti Vaher asus eelmisel nädalal tööle Euroopa Kontrollikoja liikme Juhan Partsi kabinetiülemana, hakkab juhtima keskkonnaministri kohalt lahkuv ja riigikokku naasev Marko Pomerants. Praegu Seedri juhitava maaelukomisjoni esimeheks saab majanduskomisjoni senine juht Aivar Kokk, tema töö võtab aga üle rahandusministri ametist lahkuv Sven Sester.

Pomerantsile peab riigikogus koha vabastama Einar Vallbaum ja Tsahknale Kalle Muuli.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles