Seeder avalikustab, milliseid vangerdusi on valitsuses oodata

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helir-Valdor Seeder.
Helir-Valdor Seeder. Foto: Eero Vabamägi

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) esimees Helir-Valdor Seeder teeb kolmapäeval eestseisusele ettepaneku muuta erakonna valitsusdelegatsiooni, muudatused peab heaks kiitma ka IRLi volikogu.

Mitme allika sõnul on Seedri plaanitavad muudatused «kohati üllatavad». Avalikult ei soovi IRLi poliitikud vangerdustest aga enne eestseisuse koosolekut rääkida.

IRLi põhikirja kohaselt kinnitab ministrikandidaadid erakonna volikogu, kellele teeb kandidaatide nimetamiseks ja seniste ministrite tagasikutsumiseks ettepaneku eestseisus. Erakonna eestseisus ja riigikogu fraktsioon arutavad Seedri ettepanekuid kolmapäeva hommikul, volikogu tuleb kokku päev hiljem.

Ministrid vabastab ja nimetab ametisse president peaministri ettepanekul. Lisaks IRLi valitsusdelegatsioonis toimuvatele muudatustele vahetub valitsuses ka riigihalduse minister, kelleks Keskerakonna esimees, peaminister Jüri Ratas soovib esitada erakonna praeguse peasekretäri Jaak Aabi. Keskerakonna juhatus arutab Aabi kandidatuuri teisipäeva pärastlõunal.

Eri hinnangutel võib peaminister ministrikandidaatidega Kadriorgu sõita alles järgmise nädala alguses. Ametisse astuvad uued ministrid vande andmisega riigikogus.

IRL peab lisaks leidma uue juhi ka kahele parlamendikomisjonile: põhiseaduskomisjonile, mille senine esimees Ken-Marti Vaher asus eelmisel nädalal tööle Euroopa Kontrollikoja liikme Juhan Partsi kabinetiülemana, ning maaelukomisjonile, mida praegu juhib IRLi esimees Helir-Valdor Seeder.

Uut esimeest vajab maaelukomisjon nii juhul, kui Seeder otsustab minna valitsusse, kui ka siis, kui ta jätkab erakonna juhtimist riigikogust. Sel juhul saab temast kõigi eelduste kohaselt IRLi saadikurühma juht.

IRList kuuluvad praegu valitsusse kaitseminister Margus Tsahkna, sotsiaalkaitseminister Kaia Iva, justiitsminister Urmas Reinsalu, keskkonnaminister Marko Pomerants ja rahandusminister Sven Sester.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles