Samost: Lukase ja Pomerantsi asendamine näitab IRLi sisemisi jõujooni

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Lukas ja Marko Pomerants.
Tõnis Lukas ja Marko Pomerants. Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Ajakirjanik Anvar Samost leidis, et Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) kuuluvate ministrite Tõnis Lukase ja Marko Pomerantsi väljavahetamine näitab erakonnasiseseid jõuvahekordi.

«Ega ei oskaks ju Lukasele ja Pomerantsile midagi eriti ette heita ministriametis,» sõnas Samost Raadio 2 saates «Olukorrast riigis».

«Küllap võib nende väljavahetamises näha erakonna sisemist jõuvahekorda või eelistust või populaarsusreitingut, mitte hinnangut nende tööle,» pakkus ta.

«IRLi poolel oli ministrikandidaatide määramisel üldse pinget rohkem kui Reformierakonna poolel. Eelkõige muidugi just Mart Laari otsus minna valitsusse, saame näha, kas see omab koalitsioonile tugevdavat või nõrgendavat mõju,» rääkis Samost.

«Varasemast rohkem on toodud tegelikke erakondade poliitikakujundajaid valitsusse, nagu Keit Pentus, Kristen Michal, Mart Laar ja Ken-Marti Vaher, kes seni olid valitsusest eemal – erakondade tegelikku otsustusjõudu on nüüd rohkem valitsusse koondatud,» leidis ajakirjanik Kalle Muuli.

«Laari minek kaitseministriks on riigimehelik ja vastutustundeline otsus. Nelja aasta eest olid IRLi-Reformierakonna suhted teravamad kui praegu, aga need suhted on viimastel aegadel muutunud võrdlemisi heaks, avalikku nääklemist näeme suhteliselt vähe, pigem on seda üksikute isikute vahel,» lisas Muuli.

«Selge on, et IRLi sees Res Publica tiib on kohtade võitluses selge võitja. Aga ega üldiselt ei saa Lukase tööle midagi ette heita, kindlasti ei vahetatud teda välja seepärast, et ta oleks kehvasti tööd teinud,» uskus ka Muuli.

Ta tõi välja veel huvitava fakti, et Laar ja Vaher on ainsad uue valitsuse ministrid, kes on varem ametist lahkunud umbusaldamise läbi, ja Vaheri umbusalduse algatas 2005. aastal Reformierakond.

«Et meil on tugev hästimotiveeritud prokuratuur, et kapo uurib korruptsioonijuhtumeid ja kohtud töötavad sellega, on kahtlemata kunagise justiitsministri Ken-Marti Vaheri teene,» sõnas Samost.

«Pean palju imelikumaks, et Peep Aru oma haldusrikkumistega on saanud riigikogu julgeolekuasutuste järelvalvekomisjoni juhiks, kui et liiklusrikkumistega Ken-Marti Vaher on saanud siseministriks,» lisas Samost.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles