Riigikogu ei toetanud e-hääletamise aja pikendamist (1)

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis / Scanpix

Riigikogu lükkas täna koalitsiooni häältega tagasi opositsioonilise Reformierakonna ettepaneku pikendada e-hääletamise aega seitsmelt 10 päevale.

Reformierakonna esimees Hanno Pevkur ütles eelnõu arutelul, et kuigi e-hääletamise võimaluse loomisel oli alguses kõhklusi, oldi kindlad, et see suurendab valimisaktiivsust ja annab inimestele paremad võimalused valimistel osaleda. «Elektroonilise valimise võimaluse loomine omal ajal oli midagi, mille pärast vaadati Eestile alt üles,» ütles ta.

Võimuliidu sooviga e-hääletamise aega lühendada ei saa Reformierakond Pevkuri sõnul nõustuda, sest sellega rikutaks Eesti e-eduloo kuvandit. «Poliitikas on väga palju näivust ja see näivus muu hulgas koalitsiooni poolt algatatud eelnõuga tähendab seda, et tahetakse e-hääletust lühendada ja justkui sellega annab koalitsioon märku, et ei usaldata e-hääletust. Jutt ühetaolisusest ei päde,» ütles Pevkur, kelle sõnul on Eesti e-hääletus turvaline.

Eraldi kritiseeris ta koalitsiooni kuuluvat Isamaa ja Res Publica Liitu, mis on tema sõnul võimul olles muutnud mitmeid oma varasemaid põhimõtteid, muu hulgas loobunud näiteks riigieelarve tasakaalu nõudest. «Järelikult, kui me võtame ka e-valimised, mida IRL on alati toetanud, siis isegi väikseim muudatus negatiivses suunas tähendab seda, et nad on oma põhimõtteid senisest muutnud,» ütles Pevkur.

Keskerakonnal soovitas ta aga algatada eelnõu, mis e-valimised üldse kaotaks, sest koalitsiooni praegune ettepanek jääb tema hinnangul poolele teele. «Te võite üksinda ka selle eelnõu sisse panna parlamendi menetlusse. Pange eelnõu menetlusse, et soovite e-hääletuse kaotada, vaatame, kas see läheb parlamendi suurest saalist läbi või mitte,» ütles Pevkur.

Reformierakonna eelnõu ei leidnud riigikogu suures saalis siiski toetust ning see hääletati menetlusest välja. Eelnõu tagasilükkamist toetas 47 koalitsiooni- ja selle menetlusse jätmist 31 opositsioonisaadikut.

Põhiseaduskomisjoni kuuluv keskerakondlane Helmut Hallemaa ütles riigikogus, et võimuliidu kava kohaselt jäävad kõik hääletamisvõimalused alles, lihtsalt hääletamisperioodid muutuvad ühtlasemaks. «Olles ise ka korduvalt valimiste juures olnud – mitte ainult hääletaja, vaid ka organiseerija poole peal –, siis tegelikult on täna suhteliselt suur segadus,» ütles ta.

Reformierakonna eelnõu ei toetanud ka valitsus, mis viitas otsust põhjendades põhiseadusele, mille kohaselt peavad valijad saama hääletada võimalikult sarnastes tingimustes. «Mida pikem on hääletamisperiood, seda enam erinevad tingimused, milles valijad hääletavad,» märkis valitsus.

Kehtiva seaduse kohaselt saab valimistel eelhääletada mitmes etapis: kümnendast seitsmenda päevani enne valimispäeva maakonnakeskuses ning kuuendast neljanda päevani kõigis valimisjaoskondades. Terve selle perioodi ehk kümnendast neljanda päevani saab hääletada ka elektrooniliselt.

Samal ajal on riigikogus esimese lugemise läbinud võimuliidu algatatud eelnõu, mis lühendaks valimiste ühetaolisemaks muutmise eesmärgil nii elektroonilise hääletamise kui ka jaoskonnas eelhääletamise aega. Praeguse eelnõu kohaselt kestaks eelhääletamine ehk nii elektrooniline hääletamine kui ka jaoskonnas eelhääletamine kuuendast neljanda päevani enne valimispäeva.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles