Seeder: Sesteri umbusaldamise plaan ei mõjuta koalitsiooni

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helir-Valdor Seeder.
Helir-Valdor Seeder. Foto: Eero Vabamägi

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) esimehe Helir-Valdor Seedri sõnul ei suuda opositsioon tema erakonnakaaslasest rahandusministrile Sven Sesterile umbusaldusavalduse esitamisega ähvardades koalitsiooni tegevust mõjutada.

Seeder ütles Postimehele, et kui umbusaldusavaldus algatatakse, arutab ja hääletab riigikogu selle läbi, nii nagu seadus ette näeb. Samas ei mõjuta see tema sõnul kuidagi koalitsiooni poliitikat.

Samuti ei tunne Seeder enda sõnul, et opositsioon saaks survestada teda tegema erakonna valitsusdelegatsioonis kiireid muudatusi. «Mina olen lähtunud ka täna erakonna eestseisuses arutatud ja heakskiidu saanud lähenemisest, et esimene asi on läbi vaadata praegune maksupakett, mis on riigikogu menetluses. Sellega on kiire, sest see peab olema otsustatud enne 1. juulit,» ütles ta ja kordas, et alles pärast seda saab IRL arutada personalimuudatusi.

Seedri hinnangul üritavad opositsioonierakonnad saada umbusaldusavalduse esitamise plaaniga vaid endale tähelepanu, nähes, et vastandumine on selleks kõige kiirem tee. «Olukorras, kus me oleme läinud maksupaketti muutma koalitsioonis ettevõtlussõbralikumaks ja püüame leida säästlikke lahendusi riigieelarve seisukohast, tundub see natuke arusaamatu,» ütles ta, nentides samas, et umbusaldusavalduste esitamine on osa opositsiooni tööst ja selle võimaluse kasutamist ei saaks neile ette heita.

Rääkides maksupaketi muutmise kõnelustest, ütles Seeder, et kolme koalitsioonierakonna esindajad on jõudnud läbirääkimistega nii kaugele, et iga kohtumine võib jääda viimaseks. «Mitte selles mõttes, et siis laiale minnakse, vaid selles mõttes, et saavutatakse kokkulepe. Teisisõnu, me oleme jõudnud kompromissile küllalt lähedale,» ütles ta.

Seedri sõnul ei tähenda see tingimata, et kolmapäeval toimuval järgmisel kohtumisel sünniks lõplik kokkulepe, kuigi seda ei saa ka välistada. «Ma tõesti ei oska öelda, kas kolmapäev jääb viimaseks päevaks või mitte, aga ma arvan, et lähematel kohtumistel on võimalik põhimõttelistes asjades kokku leppida,» lausus ta.

Maksupaketi muutmise arutelu algatas Seeder pärast seda, kui IRLi suurkogu valis ta mai keskel erakonna uueks esimeheks. Kolme erakonna läbirääkimised algasid üle-eelmisel nädalal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles