Maineuurija: tegelikult valisime ikka erakonda

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu valimised 2011 Valga valimisjaoskondades
Riigikogu valimised 2011 Valga valimisjaoskondades Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Kommunikatsioonikonsultandi Aune Pasti sõnul meeldib Eestis rääkida, et valimas käija annab oma hääle inimesele, kuid tegelikult valime siiski erakondi.

Pasti sõnul sai sel kevadel nähtavaks metamorfoos, kus erakonna liikmena riigikogus rahvaesindajaks olnud inimesed muutusid üksikkandidaadina kandideerides nii totudeks, et inimesi lausa hoiatati nende poolt hääletamast.

«Tegelikult valisime ikka erakonda. Otsustasime, kes moodustab valitsuse,» sõnas ta.

Pasti sõnul on Eestis seeläbi veider olukord, sest kui maamees läheb linna sööma ja valib hernesupi ja maksab hernesupi eest, kuid talle tuuakse karamellkissell, astub vahele ajakirjandus või saab abi tarbijakaitselt.

Kui maamees valib riigikokku Reinu, kuid riigikokku saab hoopis Richard, on aga kõik jokk - hääl antud ja rahvaasemik olemas ning võitja erakond selgunud.

«Ometi meeldib  meile rääkida, et Eestis ei ole erakonnavalimised, et eestlane annab hääle inimesele,» nentis ta. «Riigikogu valimistel on üks  võitja – rahvas. Või üks kaotaja – seesama rahvas.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles