Kunnas: Eesti pole 6-kuiseks ajateenistuseks valmis

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Reservkolonelleitnant Leo Kunnase sõnul võib Eesti põhimõtteliselt ajateenistuse miinimumaega kuuele kuule kärpida, kuid see eeldab mitme eeltingimuse täitmist.

Tema hinnangul kaasneb reformiga terve kompleks probleeme, mis vajavad lahendamist. «Kui lihvida filigraanselt väljaõppesüsteemi, koolitada palju rohkem instruktoried ja arendada taristut, siis on see põhimõtteliselt võimalik,» kommenteeris Kunnas Postimees.ee’le.

Tema sõnul peaks sel juhul senise ühe pataljoni tasemel taktikalise grupiõppuse asemel korraldama neid aastas kaks ning seega peaks ajateenijate arv kasvama 5000 kanti.

«Kõige hullem oleks see, kui uuele korrale tahetakse üle minna praeguse ajateenijate arvuga,» rääkis reservkolonelleitnant. «See võib tervel süsteemil jalad alt viia, siis satume me vihma käest räästa alla.»

Tänavu kutsutakse aega teenima 3149 noort.

Kunnase jutu järgi on põhiprobleem, kuidas motiveerida noori jääma aega teenima 6 asemel 12 kuuks, mis oleks pikima koalitsioonileppesse märgitud ajateenistuse kestus.

«Soomes on aastastel ametikohtadel kõrge prestiiž, kutsealused lausa tahavad seda teha. Meil läheb see süsteem käima, kui me kutsume teenima ligi 70 protsenti aastakäigust, mitte alla poole nagu praegu.»

Kunnase sõnul ei ole ka Lahingukooli ja Sõjakooli lõpetajate arv ehk potentsiaalsete instruktorite juurdekasv taolise reformi võimaldamiseks piisav.

Kopterid vs kuus kuud

Reservkolonelleitnant ei julgenud prognoosida, mitme aasta pärast võiks Eesti koalitsioonileppes mainitud 6-9-12-mudeliks valmis olla. Tema sõnul sõltub kõik riigi prioriteetidest ja rahajaotusest.

«Kui kaitseministeeriumil tuleb näiteks pähe osta kuus kopterit, panevad nad järgmise nelja aasta ressursi sinna kinni,» ütles Kunnas. «Deklaratsioonid on väga head, aga lõpuks määrab kõik ressursijaotus.»

Reformierakonna ja IRLi volikogude heakskiidu saanud võimuleppe kohaselt otsustab valitsus järgmisel aastal, kas ajateenistuse miinimumaeg lüheneb kümne aasta jooksul praeguselt 8 kuult 6-le või mitte. Maksimumaeg kasvaks sel juhul 11-lt 12 kuule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles