Yana Toom: Keskerakonna toetuse langus on seotud 9. maiga (11)

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yana Toom.
Yana Toom. Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Keskerakonna juhatusse kuuluva europarlamendi saadiku Yana Toomi sõnul on ta nõus, et erakonna reitingu langus eestlaste seas võis olla seotud 9. mai sündmustega, mida teised erakonnad osavalt ära kasutasid.

«Sest me käime seal iga aasta ja see pole mitte kunagi uudisekünnist ületanud. Enamgi veel - veidi guugeldades saab igaüks kätte pildi, kus reformi, IRL-i ja sotside ministrid 9. mail asetavad lilli pronkssõduri jalamile,» kirjutas Toom.

Toomi sõnul saab Keskerakond kindlasti oma toetuse tagasi. «Meil on siin muudki teha, kui vanu haavu lahti rebida,» ütles ta.

Mais tõusis Reformierakond kodanike seas kindlalt kõige populaarsemaks erakonnaks. Reformierakond toetas mais 27,5 protsenti ja Keskerakonda 21,8 protsenti kodanikest. Aprillis oli Reformierakonna toetus 24,5 ja Keskerakonna toetus 24,8 protsenti.

Kantar Emori uuringu eksperdi Aivar Voogi sõnul on Keskerakonna reitingu langus ja Reformierakonna toetuse kasv seostatav 9. mai sündmuste tähistamisega, kus aktiivselt osalesid mõned Keskerakonna juhtivad poliitikud ja nende tegevus seal pälvis rohket kriitikat eestikeelses meedias. Voog märkis, et mõnevõrra on kasvanud ka sotside toetus, ülejäänud erakondade reitingud pole oluliselt muutunud.

Keskerakonna reiting on eelkõige langenud meeste, alla 35-aastaste, tallinlaste ja eestlaste seas. Eestlaste seas on Keskerakonna toetus langenud kuuga märgatavalt  - 12 protsendilt 7,8 protsendini.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles