Valitsuse maksupakett praegusel kujul IRLi toetust ei saa (10)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Koalitsioonierakondade esindajad kohtusid täna Stenbocki majas, et arutada nädalavahetusel Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) uueks esimeheks valitud Helir-Valdor Seedri ettepanekul valitsuse senise maksupaketi muutmist, kokkulepeteni siiski veel ei jõutud.

Pärast kohtumist ütles Seeder «Aktuaalsele kaamerale», et maksupakett sellisel kujul riigikogus kindlasti IRLi toetust ei saa. «Selge on see, et selle maksupaketiga edasi minna ei saa. Me peame leidma siin teised lahendused ning ma kinnitan, et partnerid on valmis panustama ja arutama, mis need alternatiivsed variandid võiksid olla,» ütles Seeder.

Ta lisas, et küsimus pole ainult maksude protsentides, vaid tervikuna on see pakett Eesti majandusele kahjulik. «Katteallikate leidmine on keeruline ning maksu asendamine teise maksuga pole lahendus. Kindlasti on erinevaid võimalusi, kuid praegu pole veel valmis paketti laua peale panna,» selgitas Seeder, kelle sõnul jätkuvad arutelud reedel.

Esmalt arutasid ettepanekuid koalitsioonierakondade esimehed, kellega hiljem liitusid parteide teised tipp-poliitikud. IRList osalesid arutelul lisaks Seedrile ka justiitsminister Urmas Reinsalu ja IRLi riigikogu fraktsiooni esimees Priit Sibul, Keskerakonnast majandus- ja taristuminister Kadri Simson ning haridus- ja teadusminister Mailis Reps, Sotsiaaldemokraatlikust Erakonnast (SDE) aga ettevõtlusminister Urve Palo ja kultuuriminister Indrek Saar.

Seeder ütles enne kohtumist Postimehele, et IRLi ettepanekud, mida soovitakse täna arutada, on pigem üldist laadi. «Kõikidele asjadele lõpuni läbi mõeldud detailseid ettepanekuid me kindlasti ei esita ja ei saa ega tahagi esitada, sest see tunduks väga dikteerivana meie poolt. Tahaksime teada, kas põhimõtteliselt on koalitsioonipartneritel valmisolek selles suunas mõelda ja meiega kaasa tulla,» ütles ta.

Küsimusele, kui kiiresti võivad otsused sündida, vastas Seeder, et maksumuudatusi ei saa päris käigu pealt otsustada ning tõenäoliselt on vaja teha arvutusi ja küsida rahandusministeeriumilt lisainformatsiooni. «Elame-näeme, aga on ka võimalik, et langetatakse põhimõttelised otsused täna ära ja edasi tegeletakse juba püstitatud ülesande lahendamisega detailsemalt,» ütles Seeder.

SDE esimees Jevgeni Ossinovski ütles enne kohtumist ajakirjanikele, et ühelgi erakonnal ei ole erilist kirge niisama makse tõsta. «Selles mõttes on kindlasti võimalik erinevaid küsimusi arutada. Loomulikult on uuel esimehel oma mõtted, mida ta on kolleegidega arutanud, kuulame need ära,» lausus ta.

Keskerakonna esimees, peaminister Jüri Ratas ütles täna valitsuse pressikonverentsil, et ühe koalitsioonierakonna esimehe vahetumisel ei saa pahaks panna, kui erakonna uus juht soovib üle vaadata ka valitsusliidu tegevused. «See on loomulik, et iga esimees tahab vaadata põhimõtted üle ja seda Keskerakond kuidagi ei takista,» ütles ta.

Seeder ütles eile Postimehele, et IRL soovib muudatusi kolmes esimese lugemise läbinud eelnõus, mis käsitlevad panditulumaksu, pakendiaktsiisi ja magusamaksu kehtestamist. Lisaks taotleb ta abikaasade ühisdeklaratsiooni esitamise võimaluse varasemal kujul taastamist.

Läbirääkimisteks ei ole tema sõnul väga palju aega, sest 1. jaanuaril jõustuvad maksumuudatused peavad olema riigikogus vastu võetud hiljemalt 1. juuliks, parlamendi korralised kevadistungid lõppevad aga juba juuni keskel.

Seeder avaldas eile lootust, et koalitsioonierakondade esindajate kohtumisel suudetakse jõuda üksmeelele, et senistele kokkulepetele on ka alternatiive. «See ei tähenda, et meil on 1. juuliks olemas kõik lahendused, mis on ka juba seadustatud,» ütles ta, kuid rõhutas, et kokkuleppeid on vaja praegu, et oleks selge, mida koalitsioon teeb.

Seedri sõnul sõltuvad läbirääkimistest ja nende käigus saavutatavatest kokkulepetest ka IRLi personalimuudatused ehk võimalikud vangerdused valitsusdelegatsioonis. «See on loogiline seos: kui me oleme kokku leppinud, mida me täpselt teeme ja kuidas me edasi läheme, siis teame ka, kellega me teeme ja kes on need inimesed, kes seda vastutust kannavad,» ütles ta. «Hakata praegu tegelema paralleelselt personaliküsimustega ja pidama läbirääkimisi, teadmata täpselt, kas ja kuidas me edasi läheme, see ei ole mõistlik.»

IRLi laupäeval valitud uus juhtkond koguneb esimest korda 29. mail.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles