Seeder: koalitsioonipartnerid on maksupaketi muutmise aruteludeks avatud (3)

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helir-Valdor Seeder.
Helir-Valdor Seeder. Foto: Tairo Lutter

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) uueks esimeheks valitud Helir-Valdor Seedri sõnul hakkavad koalitsioonierakondade esindajad juba homme arutama valitsuse senise maksupaketi muutmist, läbirääkimiste käigust olenevad tema sõnul ka võimalikud vangerdused valitsuse koosseisus.

Seeder ütles Postimehele, et kohtus juba esmaspäeval Keskerakonna esimehe Jüri Ratase ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna juhi Jevgeni Ossinovskiga, et arutada koalitsiooni seniste kokkulepete muutmist. «Sellel kohtumisel ma tõstatasin need teemad, mis puudutavad abikaasade ühisdeklareerimist ja niinimetatud maksupaketti ehk erinevaid makse, mis on olnud laiema arutelu ja kriitika all,» ütles ta.

Tema sõnul olid koalitsioonipartnerid aruteludeks avatud ning kohtumisel lepiti kokku, et neil teemadel avatakse põhjalikumad läbirääkimised. «Loodetavasti juba homme arutame neid teemasid kolme osapoole vahel,» ütles Seeder.

Läbirääkimisteks ei ole tema sõnul väga palju aega, sest 1. jaanuaril jõustuvad maksumuudatused peavad olema riigikogus vastu võetud hiljemalt 1. juuliks, parlamendi korralised istungid lõppevad aga juba juuni keskel. «Esimesed arutelud näitavad, kui kiiresti me nendes küsimustes edasi liigume, aga mina olen optimist. Ei ole ühegi erakonna eesmärk maksude kehtestamine iseenesest,» ütles ta. «Võib-olla vasakpoolsete erakondade soov on rohkem raha ümber jagada, aga mitte kehtestada maksu maksu pärast.»

Seedri sõnul soovib IRL muudatusi kolmes täna esimesele lugemisele tulevas eelnõus, mis käsitlevad panditulumaksu, pakendiaktsiisi ja magusamaksu kehtestamist. Lisaks taotleb ta abikaasade ühisdeklaratsiooni esitamise võimaluse varasemal kujul taastamist.

Ta avaldas lootust, et koalitsioonierakondade esindajate kohtumisel suudetakse jõuda üksmeelele, et senistele kokkulepetele on ka alternatiive. «See ei tähenda, et meil on 1. juuliks olemas kõik lahendused, mis on ka juba seadustatud,» ütles ta, kuid rõhutas, et kokkuleppeid on vaja praegu, et oleks selge, mida koalitsioon teeb.

Seedri sõnul sõltuvad läbirääkimistest ja nende käigus saavutatavatest kokkulepetest ka IRLi personalimuudatused ehk võimalikud vangerdused valitsusdelegatsioonis. «See on loogiline seos: kui me oleme kokku leppinud, mida me täpselt teeme ja kuidas me edasi läheme, siis teame ka, kellega me teeme ja kes on need inimesed, kes seda vastutust kannavad,» ütles ta. «Hakata praegu tegelema paralleelselt personaliküsimustega ja pidama läbirääkimisi, teadmata täpselt, kas ja kuidas me edasi läheme, see ei ole mõistlik.»

IRLi laupäeval valitud uus juhtkond koguneb esimest korda 29. mail.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) fraktsiooni esimees Kalvi Kõva kinnitas täna, et kui Seeder soovib mingeid rõhuasetusi muuta, on erakond valmis seda koalitsioonis arutama. «Avatus on olnud meie valitsusliidu nurgakivi selle sünnist alates. IRLi, Keskerakonna ja SDE koalitsiooni aluspõhimõtted ei ole kivisse raiutud kohustuste tabel, vaid koos tegutsemise raam, üldiste tegevuste plaan,» ütles ta erakonna teatel.

Kõva sõnul lähtuvad kolm erakonda mullu sügisel kokku lepitud aluspõhimõtetest, kuid ka Eestis ja maailmas toimuvatest muudatustest ning eeskätt Eesti inimeste ootustest. Tema sõnul on ka koalitsioonileppes kirjas, et valitsusliit on alati avatud uutele algatustele ja lahendustele ning mitte ükski idee pole üleliigne.

Koalitsiooni valmisolekut võimalikke muudatusi arutada kinnitas Postimehele ka Keskerakonna peasekretär Jaak Aab. Täpsemalt ei osanud ta kommentaari aga anda, öeldes, et kõigepealt tuleb ära oodata IRLi selgelt sõnastatud ettepanekud. «Kui IRLi uus esimees need sõnastab, eks neid siis arutatakse,» ütles Aab.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles