Kaljulaid kutsus Toomi, Ivanovat ja Loonet maha rahunema (3)

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raimond Kaljulaid.
Raimond Kaljulaid. Foto: Eero Vabamägi

Keskerakonna juhatusse kuuluv Raimond Kaljulaid ütles, et ei mõista, miks vastanduvad eurosaadik Yana Toom ning riigikogu liikmed Olga Ivanova ja Oudekki Loone enda erakonnale ning Keskerakonna juhitavale valitsusele.

Kaljulaid kirjutas Facebookis, et 17 aastat kujundasid Eesti poliitikat parempoolsed ning praegu on esimene kord, kui maksupoliitikat tehakse keskmise ja väiksema sissetulekuga peredele. «Tulumaksuvaba miinimumi langetamisest võidavad sellised pered järgmisel aastal üle 700 euro. Mitmed pikalt lahenduseta probleemid saavad lahenduse – pensionireform, tervishoiu rahastamine. Keskerakonnal on tugev toetus nii eesti- kui venekeelse elanikkonna seas. Tüli õhutamine eestlaste ja venelaste vahel ei ole Keskerakonna ega Eesti huvides. Konflikti õhutamine Keskerakonna sees ammugi mitte,» kirjutas ta.

Kaljulaidi sõnul on nii Toom kui Ivanova korduvalt kinnitanud, et peavad end Edgar Savisaare liini järgijateks Keskerakonnas. «Mulle ei meenu, et Edgar Savisaar oleks, sinel seljas, nelgid käes, Vene meediakanali mikrofoni nagu Anne Veski käes hoides läinud pronkssõduri juurde, et seal valimiskampaaniat teha. Ta teadis väga hästi, et tundlikes küsimustes on eestlaste ja venelaste seisukohad väga erinevad ning vastutustundliku poliitikuna ta ei tahtnud ühiskondlikke vastuolusid suurendada,» ütles ta.

Küll aga toetas Savisaar Kaljulaidi sõnul kõigiti näiteks õigeusu kiriku ehitust Lasnamäele, mõistes, et usk ja inimlikud väärtused ühendavad inimesi. «Konflikti on Eestis õhutanud teised. Savisaar oli eestlane, kes arvestas venelastega. Kui Toom ja Ivanova soovivad olla tema mantlipärijad, siis peavad nad venelastena oskama arvestada ka eestlastega,» lausus ta.

Kaljulaidi sõnul ei ole Keskerakond Toomile kunagi ette heitnud, et ta tegeleb nii intensiivselt Süüria küsimusega, ehkki see on tekitanud palju küsimusi. «Teiste seas – mis kasu on sellest nendele tuhandetele inimestele Lasnamäel, Põhja-Tallinnas, Ida-Virumaal kui ka mujal, kes talle mandaadi andsid? Kas see parandab kuidagi nende elujärge, aitab luua Eestis töökohti, saavutada kiirema majanduskasvu, tõsta palku, maksta paremaid pensione või anda paremat arstiabi? Kindlasti mitte,» kirjutas ta.

Kaljulaid meenutas ka, et pikaajalise kogemusega Reformierakonna poliitikult Siim Kallaselt küsiti kunagi, mida ta teeks, kui Eestis puhkeksid rahutused. «Ta vastas, et ilmuks teleekraanidele ja ütleks inimestele: «Rahunege maha!» See on minu sõnum ka Toomile ja Ivanovale. Olge mõistlikud ja rahunege maha,» ütles ta.

Toom, Ivanova ja Loone saatsid täna Keskerakonna esimehele, peaminister Jüri Ratasele kriitilise pöördumise, kus ütlesid, et neil on erakonna liikmetena samasugune sõnavabadus ja õigus oma arvamusele kui temal. «Ära unusta, et sina kuulud Keskerakonda, mitte Keskerakond ei kuulu sulle,» teatasid nad.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles