Keskerakond Ivanovale: Sputnikuga ei räägita (5)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olga Ivanova.
Olga Ivanova. Foto: Erik Prozes

Täna erakorralisel koosolekul Olga Ivanova Sputnikule antud intervjuud arutanud Keskerakonna juhatuse sõnum riigikogu liikmele oli, et selle kanaliga ei räägita ja järgmisel korral suhtutakse sellisesse tegevusse karmimalt.

Erakonna esimees ja peaminister Jüri Ratas rääkis täna pärastlõunal Kuku raadio otse-eetris, et erakonna esimehena ei kavatse ta sellistel puhkudel vastutust enda õlgadelt maha lükata. Taoliste jamade klaarimine ongi tema sõnul esimehe töö. «Ma lähtun spordiloogikast, et treener vastutab,» ütles ta.

Rääkides konkreetsemalt eilsest, mil keskerakondlasest riigikogu liige Olga Ivanova haaras pronkssõduri ees Sputniku mikrofoni ja andis intervjuu, siis see mitte ainult ei näinud Ratase sõnul vale, vaid oligi vale. «See ei ole see tee, mida Eesti on täna valinud. Siin ei ole mingisugust kõhklustki,» oli peaminister konkreetne.

«Ma loodan, et erakonna liikmed saavad aru, et me ei anna intervjuusid sellisele väljaandele, mis ei teeni Eesti riigi huve»

Ratase sõnul sai partei juhatus Ivanova Sputniku-intervjuu tõttu täna ka erakorraliselt kokku. Teema arutamisele kulus umbes tund. «Ma loodan, et erakonna liikmed saavad aru, et me ei anna intervjuusid sellisele väljaandele, mis ei teeni Eesti riigi huve,» ütles Ratas.

Ajakirjaniku küsimusele, kas Ivanova sai Ratase käest eilse tõttu pragada, vastas Ratas: «Jah, loomulikult ma ütlesin oma arvamuse välja, ja emotsionaalsemalt kui praegu siin raadioeetris».

Keskerakonna aseesimees Jaanus Karilaid rääkis ERRi uudisteportaalile, et Ivanovale anti väga selged õpetussõnad küsimustes, mida tähendab valitsusvastutus ja mida tähendab olla peaministrierakond ning et taolist vastutust saab kanda ainult koalitsioonis olles.

«Selline lihtsalt kitsast mõõtkavast lähtuv poliitiline kampaania ainult iseenda huvides ei teeni erakonna huve ega veel vähem peaministri partei huve. Loodetavasti Olga Ivanova teeb järeldused ja saab aru, et siin väga palju mänguruumi ei ole,» rääkis Karilaid.

Ivanova ütles BNSi küsimusele tema edaspidise käitumise kohta, et «eeldatavasti ei anna» ta enam Sputnikule intervjuusid. «Te ei ole ju näinud minu intervjuud Sputniku portaalis praegu, eks ju,» lisas ta.

Samas heitis Ivanova erakonna esimehele Jüri Ratasele ette vähest suhtlemist erakonnakaaslastega, kellega tema sõnul pole Sputnikuga suhtlemise teemal varem selgesõnalist kokkulepet tehtud.

«See ongi probleem, et siis, kui tekkis Mailis Repsiga see küsimus, siis see oli meil põgusalt jutuks fraktsioonis. Peaminister rõhutas, et valitsuse liikmed ei anna (Sputnikule) intervjuusid. Kordagi ei olnud sellest juttu, et erakonnakaaslased, fraktsiooni liikmed, Tallinna linnavolikogu fraktsiooni liikmed, ülejäänud Eesti linnade ja kohalike omavalitsuste liikmed ei anna Sputnikule intervjuusid. Sellest ei ole kunagi juttu olnud ja konsensuslikku kokkulepet fraktsioonis meil ka ei ole,» rääkis Ivanova.

«Seda ma ütlesin Jürile ka eile, kui ta mulle helistas, et mispärast me peame midagi eeldama - [ta] peab lihtsalt meiega rääkima! Ehk siis, kui ma oleks sinna [pronkssõduri juurde] läinud ja meil oleks tõesti selleks ajaks olnud vaikne kokkulepe, et jah, tõepoolest me ei anna Sputnikule intervjuud, siis ma ei oleks andnud Sputnikule intervjuud,» ütles Ivanova.

Riigikogu liige Olga Ivanova käis eile, 9. mail, pronkssõduri juurde lilli viimas ning haaras sealsamas Vene propagandakanali Sputnik mikrofoni kommentaaride jagamiseks. Peaminister ja Keskerakonna esimees Jüri Ratas taunis samal päeval Ivanova tegevust.

«Sputnik ei ole sõltumatu meedia, vaid propaganda tööriist, mis ei järgi head ajakirjandustava, vaid avaldab edastatud sõnumeid sageli poolikul või kallutatud kujul. Euroopa Parlament on nimetanud Sputnikut oma resolutsioonis pseudouudisteagentuuriks,» ütles Ratas eile.

«Olen korduvalt rõhutanud, et just neil põhjustel ei anna valitsuse liikmed ega riigiasutused Sputnikule intervjuusid. Edastasin täna telefonikõnes selle sõnumi ka riigikogu liikmele Olga Ivanovale,» lisas ta.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles