Helme: vasakpoolses valitsuses jätkates ei ole IRLil lootust (6)

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin Helme.
Martin Helme. Foto: Erik Prozes

Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) aseesimehe Martin Helme hinnangul ei saa Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) olukord ka uue esimehe juhtimisel paraneda, kui nad jätkavad praeguses valitsuses Keskerakonna ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonnaga.

Helme sõnul on mõlemad juhikandidaadid Kaia Iva ja Helir-Valdor Seeder avaldanud soovi liigutada erakond tagasi oma traditsioonilisema valijaskonna juurde ehk rohkem paremale ja rahvuslikku nišši. «Seeder on kindlasti poliitikuna kogenum ja kindlasti ka kangema selgrooga,» ütles ta Postimehele, kuid lisas, et ei pea korrektseks teise erakonna liikmetele soovitusi jagada ega öelda ka seda, kellele EKRE pöialt hoiab.

Küll kinnitas ta, et EKREs ei soovita IRLi poliitlavalt kadumist. «Seda sel lihtsalt põhjusel, et tegelikult on ka meil liitlasi vaja. Kui vaatame parlamendis, kellega meil on kõige vähem maailmavaateliselt vaidlusi, siis IRLiga me saame kõige kiiremini ja lihtsamalt üksteisest aru,» ütles Helme.

IRLi juhikandidaatidel on tema hinnangul aga mõlemal üks suur probleem. «Kuni nad on vasakpoolses ja venemeelses valitsuses, seni on nende retoorika kategoorilises vastuolus tegeliku poliitikaga, mida nad ajavad. Kui nad ei tule valitsusest ära, siis ei ole mingit vahet, mida nad räägivad,» sõnas ta.

Helme hinnangul oleks IRLil praegu, kui riigikogu valimisteni on jäänud vähem kui kaks aastat, võimalik otsustada, et nad teevad endale poliitikas püsimiseks pikaajalise plaani, mitte ei mõtle vaid kohtade säilitamisele, ning on valmis selle plaani nimel tegema ka lühiajalisi ohverdusi.

«Kui neil ei õnnestu selles valitsuses oma nägu kehtima panna, mis minu hinnangul on võimatu, ja kui tahavad selles valitsuses edasi olla, siis neil lootust ei ole,» ütles Helme. «Minu hinnangul on neil võimatu anda oma retoorikale tegudega vähimatki katet. Ja sellist parteid pole kellelgi vaja, ka nende liikmetel mitte.»

Reformierakonda kuuluv riigikogu liige Kristen Michal kirjutas sotsiaalmeedias, et IRLi ainus pääsetee on valitsusest lahkuda ja liituda parempoolse valitsusega. «Valitsus jääb esimest korda märgatavalt alla opositsioonile oma toetuses. Ja trend jätkub – ettevõtjate tänane sõnum majanduskeskkonna halvendamise kohta tugev. Nagu on värske pilt Olgast ja Oudekkist, nelkidega,» ütles ta erakondade reitinguid kommenteerides.

Tema erakonnakaaslane, riigikokku kuuluv Valdo Randpere meenutas Facebookis, et ütles juba praeguse valitsuse moodustamisel, et tegu on IRLi tapmise valitsusega.

IRLi uueks esimeheks kandideeriva Kaia Iva sõnul on erakonna madal reiting valijate hinnang, mida tuleb edasise töö tegemisel arvestada. «Nagu praegu mitmetes arvamustes ja ka debattides olen välja toonud, on tõsi, et meie erakonna nägu on viimasel ajal hägustunud ja oleme kaugenenud konservatiivsest maailmavaatest, on tunda, et valija on segaduses,» ütles Iva Postimehele saadetud kommentaaris.

Tema sõnul peab IRL oma koha Eesti erakonnamaastikul tagasi võitma, tehes seda nii konkreetsemate sõnumite, ideede eest julgema seismise kui ka erakonnasisese tõhusama tööga.

«On valijaid, kel on väga keeruline andestada meile, isamaalisele erakonnale tänases koalitsioonis olemist, eriti kui nad vaatavad kas või riigikogu liikme Olga Ivanova eilset provokatiivset käitumist, mille peaminister Jüri Ratas küll hukka mõistis. IRLi valija tahab tunda, et tema väärtuste eest seistakse ja täna seda kindlustunnet on liiga vähe. Me peame erakonnana peeglisse vaatama ja andma oma valijaile tagasi usu meisse,» ütles Iva.

Kaks aastat erakonda juhtinud Margus Tsahkna teatas aprillis pärast ägeda sisetüli kaasa toonud IRLi volikogu koosolekut, kus lükati tagasi tema nõutud põhikirja muudatused ning otsustati korraldada uued juhivalimised, et ei kandideeri enam uuesti erakonna esimeheks. IRLi suurkogu otsustab sel laupäeval, kas erakonna juhtimise võtab üle sotsiaalkaitseminister Kaia Iva või riigikogu liige Helir-Valdor Seeder.

Nii Kantar Emori kui Turu-uuringute ASi viimaste küsitluste kohaselt on IRLi reiting kukkunud allapoole valimiskünnist.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles