Yana Toom: parem Aaviksoo kui keegi veel hullem

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseminister Jaak Aaviksoo
Kaitseminister Jaak Aaviksoo Foto: Peeter Langovits

Kuigi ta ei pea Jaak Aaviksood eelkäijast Tõnis Lukasest paremaks haridusministriks, võinuks Tallinna abilinnapea Yana Toomi hinnangul minna veel hullemini.

«Mõeldes uuele kabinetile ja ka uuele haridusministrile, tahaks ma nagu Sürakuusa vanamutt, kes palus Dionysiusele pikka eluiga, palvetada härra Aaviksoo tervise eest. Selle võimuliidu ajal vähemalt,» ütles Toom Postimees.ee’le.

Nii meenutas Toom Vana-Rooma anekdooti Sürakuusa vihatud türannist Dionysiusest (405-367 e. Kr.) ja vanamemmest, kes palvetas selle nimel, et isevalitseja ära ei sureks. Nimelt palusid kõik ülejäänud elanikud türanni surma.

Dionysius kuulis kummalisest memmest ja kutsus ta enda juurde, pärides, millega ta sellise au välja on teeninud. Memm vastas, et kui ta sündis, oli võimul julm isevalitseja. Seega palvetas ta toona, et riigipea võimalikult ruttu teise ilma läheks. Tuligi uus valitseja, kes osutus aga hullemaks türanniks.

«Siis me saime kolmandaks valitsejaks teid, ning teie olite veel hullem kui eelmised. Seega olen ma valmis andma oma elu teie turvalisuse eest, sest kui teid kõrvaldataks, võtaks teie koha veelgi hullem mees,» põhjendas memm. Dionysiusel oli piinlik karistada naist taolise jultunud, ent nutika kalkuleerimise eest, mistõttu pääses ta eluga.

Toomi sõnul sõltub see, kas Jaak Aaviksoo on Eesti haridusele parem valik kui Tõnis Lukas, temast endast. «Hetkel ta seda minu hinnangul ei ole, aga võib-olla sünnib ime ja jõulisest kaitseministrist saab ilma n-ö rehabilitatsioonita intelligentne haridusminister,» rääkis Toom.

«Hetkel tundub mulle härra Aaviksoo maailmapilt liiga mustvalge ja hoiak liialt sõjakas.»

Toom leidis Aaviksoo juures ka positiivset. «Kui rääkida näiteks vene koolide probleemist, saan tulevast ministrit kiita – esiteks väljendas ta valmisolekut olla koolide jaoks partner, teiseks keeldus Tallinna ja Narva vene koolide taotlusi kommenteerimast, mis on ka väga positiivne märk. Mida sa ikka kommenteerid, kui pole asjaga hästi kursis.»

Toom ei ennusta samas suunamuutust haridusministeeriumis, pigem stiilimuutust. «Härra Aaviksoo on jõulise stiiliga juht, kes ei pruugi dialoogi astuda, aga siin tasub tulevasel ministril pidada meeles ka füüsikat – igale jõule leidub alati võrdne vastasjõud.»

Toom ütles, et loodab siiski saavutada Aaviksooga dialoogi ning teha temaga koostööd parima hariduse nimel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles