IRList on sel aastal lahkunud 150 inimest

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Eesti parlamendierakondadest on sel aastal enim uusi liikmeid saanud Keskerakond ja Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE), kõige rohkem liikmeid on kaotanud Isamaa ja Res Publica Liit (IRL).

Mittetulundusühingute ja sihtasutuste registri andmetel kuulub aastaid suurima liikmeskonnaga partei kohta hoidnud Keskerakonda tänase seisuga 14 779 inimest. Sel aastal on erakonnaga liitunud 343 inimest, neist 30 eile. Eelmise aasta lõpuga võrreldes on erakonna liikmete arv kasvanud 162 võrra.

Keskerakonna peasekretäri Jaak Aabi sõnul on erakonna liikmete juurdekasv olnud viimastel aastatel stabiilne. Sel kevadel korraldati tema sõnul ka üritustesari, kus erakonna ministrid tutvustasid tegevust valitsuses, mida saatis kampaania «Tule meiega». «Mingit suurt hüpet sellega ei olnud ja see ei olnud ka väga agressiivne või aktiivne kampaania,» ütles ta.

Eraldi värbamiskampaaniat ei ole erakonnal tema sõnul plaanis korraldada. «Pigem on see juba kohalike valimiste kampaania, mille käigus liitub inimesi, kes soovivad meie nimekirjas kandideerida. See on loomulik protsess,» lisas Aab.

Liikmete arvult järgneb Keskerakonnale Reformierakond, millel on 12 391 liiget. Kuigi tänavu on erakonda astunud 75 inimest, on partei liikmete arv 41 võrra väiksem kui eelmise aasta lõpus.

Kolmandal kohal on liikmete arvu järgi IRL, kuhu kuulub 9077 inimest ehk sada inimest vähem kui eelmise aasta viimastel päevadel. Sel aastal on erakond juurde saanud 52 liiget, mis tähendab, et ligi nelja ja poole kuuga on IRLi liikmete hulgast lahkunuid üle 150.

IRLi peasekretäri Kert Karuse sõnul ei ole erakond inimesi kampaania korras liituma kutsunud. Samas ootab erakond tema sõnul liikmete lisandumist oktoobris toimuvateks kohalikeks valimisteks.

EKRE-l on registri andmetel praegu 8229 liiget. Neist 285 on erakonnaga ühinenud sel aastal, mis teeb EKREst Keskerakonna järel teise tänavu enim liikmeid juurde saanud partei. Eelmise aasta lõpuga võrreldes on erakonna liikmete arv kasvanud 143 võrra.

EKRE aseesimees Martin Helme ütles, et erakonna liikmete arv on pidevalt kasvanud alates eelmisest aastast. Mullu tema sõnul liikmekampaaniaid ei korraldatud ning ka sel aastal on piirdutud üleskutsega erakonna ajalehes ja Facebooki-leheküljel. Uusi liikmeid oodatakse tema sõnul veel ka valimiste lähenedes.

Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda kuulub tänase seisuga 5987 inimest, kellest 70 on erakonda astunud sel aastal. Kokku on erakonnal kuus liiget vähem kui detsembri lõpus.

Kõige pisem on parlamendierakondadest 2014. aasta sügisel loodud Vabaerakond, mil on liikmeid vaid 658. Kuigi 13 inimest on erakonnaga ühinenud sel aastal, on erakonna liikmete arv kokkuvõttes 26 võrra väiksem kui aastavahetusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles