Teadlane: Aaviksoo autoritaarsus ei sobi haridusilma

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Aaviksoo
Jaak Aaviksoo Foto: Liis Treimann

Tõnis Lukase haridusministri kohalt lahkuma sundimise tõttu kurvastavat haridusteadlast Tiiu Kuurmet teeb murelikuks Jaak Aaviksoo autoritaarne juhtimisstiil.

«Mina olen väga kurb, sest Tõnis Lukas on olnud üks iseseisvusaja paremaid ministreid - tasakaalukas, dialoogis kõigi inimestega ja kursis nüüdisaegse pedagoogikaga,» rääkis Kuurme Postimees.ee’le.

«Mis ta tegi, ei olnud uisapäisa tehtud. Asjad läksid ilusti ja heas suunas, nagu Põhjamaade hariduselu on. Oleks tal kauem lastud olla, oleks ta saanud viia need asjad kaugemale.»

Kommenteerides varsti ametisse astuvat Jaak Aaviksood, ütles Kuurme, et on mulje jäänud, nagu oleks tegemist kõva käega isiksusega.

«Haridusmaailm ei kannata autoritaarset juhtimist, seal on töö inimestega. Kultuur ja haridus on pehmed valdkonnad, kus  juhtimine peab olema dialoogiline ja tundlik.»

Kuurme sõnul oli Lukase ajal hea, et minister arutas huvigruppidega läbi, enne kui midagi tegi, ning meelevaldseid otsuseid ei olnud. «Ma ei julge öelda, kas võib meelevaldseid otsuseid rohkem tulla, aga selline hirm on.»

Kuurme sõnul on Eesti hariduselus ikka nii olnud, et uus minister eitab eelmise tehtut, alustab uuesti, ning see on maksumaksjale kulukas.

«See on justkui rahva ressursi raiskamine, et üks minister ei saa oma asja lõpule viia, tuleb uus jõud, kes alustab teisest kohast teisi asju.»

Kuurme soovis, et Aaviksoo arendaks Eesti hariduselu edasi Põhjamaiste väärtuste suunas, peaks oluliseks õppija heaolu ning nn pehmete valdkondade arengut, unustamata selle juures dialoogi eri osapooltega. «Mitte mingil juhul ei ole vaja kõva kätt.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles