Nääme maksis Tallinna linnale ERJK nõutud 2850 eurot tagasi

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alar Nääme Harju maakohtus.
Alar Nääme Harju maakohtus. Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna linna raha eest valimisürituste korraldamises kohtus süüdi mõistetud ja seetõttu Kesklinna vanema ametist lahkunud keskerakondlane Alar Nääme täitis erakondade rahastamise järelevalve komisjoni (ERJK) ettekirjutuse ning tagastas linnale ürituste eest makstud 2850 eurot.

ERJK nõudis Näämele kuu aja eest tehtud ettekirjutuses kahe valimisürituse korraldamiseks kulunud 2846,5 euro tagastamist, käsitledes ürituste kinnimaksmist keelatud annetusena. Erakonnaseaduse kohaselt tuleb keelatud annetus selle tegijale tagastada. Nääme teatas täna ERJK-le saadetud kirjas, et on ettekirjutuse täitnud.

Nääme jäi linna raha omastamises lõplikult süüdi tänavu jaanuaris, kui riigikohus ei võtnud tema kassatsioonkaebust menetlusse.

Harju maakohus mõistis Nääme mullu mais süüdi linna raha eest riigikogu valimiste eel kahe valimisürituse korraldamises ja mõistis talle ametiisikuna toime pandud omastamise eest 200 päevamäära ehk 6300 euro suuruse rahalise karistuse.

Kohtu hinnangul olid Valgas toimunud kontserdid oma olemuselt valimisüritused, seega oleks nende korraldamise eest pidanud maksma Nääme ise. Nääme lasi aga kontsertidega seotud kulutused kanda Tallinna Kesklinna valitsuse eelarvest. Nääme kandideeris 2015. aasta kevadel toimunud riigikogu valimistel Keskerakonna nimekirjas Valga-, Võru- ja Põlvamaal ning töötas samal ajal Tallinna Kesklinna linnaosa vanemana.

Harju maakohtu otsuse jättis mullu septembris muutmata ka Tallinna ringkonnakohus.

ERJK on varem kohtuotsusele tuginedes ettekirjutuse teinud Keskerakonnale, nõudes aastate eest anonüümselt saadud annetuste kandmist riigieelarvesse. Kuigi algul vaidlustas partei ettekirjutuse halduskohtus, võttis Keskerakond kaebuse tagasi ja tasus nõutud 11 030 eurot kahes osas eelmise aasta alguses.

Ettekirjutus puudutas 2010. ja 2011. aasta annetuste registris kajastatud sularahaannetusi, mille Keskerakond deklareeris tagantjärele 2012. aasta kevadel ning mis viisid erakonna toonase peasekretäri Priit Toobali dokumendi võltsimises süüdistatuna kohtu alla. Toobal jäi riigikohtu otsusega lõplikult süüdi nii võltsimises kui ka eraviisilisele jälitustegevusele kihutamises.

Otsuse kohaselt võltsis Toobal viit erakonna kassa sissetuleku orderit, mis kajastavad kokku 11 030,28 euro ulatuses sularahaannetusi, et erakond saaks kasutada teadmata päritoluga sularaha. Võltsitud orderid pidid näitama, et sularaha, mille Toobal Keskerakonna kassasse maksis, on inimestelt saadud annetus, mida erakond tohib vastu võtta. Kuna Toobal pani võltsimise toime erakonna peasekretärina, jäi riigikohtu otsusega kuriteos juriidilise isikuna süüdi ka Keskerakond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles