Leif Kalev: valitsuses on palju tugevaid poliitikuid

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leif Kalev
Leif Kalev Foto: Maiki Voore

Tallinna Ülikooli riigiteaduste instituudi direktori Leif Kalevi hinnangul on uues valitsuses palju tugevaid poliitikuid ja mitu endist peaministrit ning see asjaolu ei too iseenesest kaasa nõrka töövõimet.

«Seisukohtade selge väljaütlemise ja läbivaidlemise korral võib paljude tugevate poliitikute osalus mõjuda ka positiivselt,» selgitas ta. «Kindlasti aitab kaasa erakondade maailmavaateline lähedus. Kui hästi või halvasti meeskonnatöö sujuma hakkab, näitab aeg.»

Politoloogi arvates on uue valitsuse väljakutseks esijoones teha ära see, mis valitsuslepinguga eesmärgiks seatud.

«Lisaks on koalitsioonil nii valitsuses, riigikogus kui ka avalikkuses suur võimalus suunata positiivselt poliitika ja valitsemise kvaliteeti,» lisas Kalev.

Kalev tõstis ka esile, et Reformierakond jagas loogiliselt ümber vähemedukate ministrite kohad, andes need noorema põlvkonna poliitikutele.

IRL-i ministrivahetused peegeldavad pigem aga erakonnasiseste jõuvahekordade muutust ning Mart Laari eelistust valitsuses osaleda.

«Endise Res Publica poliitikute juhtseisund tänases IRL-is on väljaspool kahtlust ja ministrikohtade ümberjagamine vaid kinnitas seda,» arvas Kalev. «Samas ei maksa unustada, et juba üsna pikalt on tegutsetud ühes erakonnas. Valikuid määravad ajaloolise tausta kõrval üha rohkem tänased koostöö- ja konkurentsisuhted erakonnas.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles