Toomla: umbusaldatud minister saab uue ministeeriumi

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Toomla
Rein Toomla Foto: Ove Maidla

Tartu Ülikooli politoloogi Rein Toomla sõnul on uues valitsuses esmakordne juhtum, kus umbusaldushääletuse tulemusena ametist lahkunud minister saab endale uue ministeeriumi.

«Ken-Marti Vaher peab olema valmis selgitama tema uuenenud arusaamasid poliitikast,» arvas Toomla. «Praegu on tegemist meie poliitilises ajaloos esmakordse juhtumiga, kus omal ajal umbusaldushääletuse tulemusena ametist lahkunud minister saab endale uue ministeeriumi.»

Vaher oli aastatel 2003-2005 justiitsminister Juhan Partsi valitsuses.

Toomla hinnangul peab IRL valijatele selgitama veel muudki. Näiteks tuleks anda aru, miks pidi Mart Laar nii kaua mõtlema, mis temast saab.

«Poleks midagi katki olnud, kui ta oleks enne valimisi teatanud, et IRL esimehena arvestab ta tulevases valituses selle või tolle kohaga,» hindas Toomla.

Samuti tuleks selgeks rääkida, milleks oli vaja välja vahetada Tõnis Lukas.

«Kas see võiks tähendada IRL arusaamade muutumist hariduspoliitikast ja nende hulgas ka arusaamade muutumist venekeelse hariduse osas?» heitis Toomla õhku küsimuse.

Toomla sõnul on keerukas vastata, miks IRL ministrite koosseisus sellised muudatused tegi, kuid tõenäoliselt osutus erakonnasisene surve vahetusteks tugevaks.

Politoloog lisas samas, et ta ei tähtsustaks ta võimalikku siseheitlust ja IRLi kunagist ühinemist üle, kuigi mõnedes üksikküsimustes võib poliitikute ammune kuulumine osutuda oluliseks.

Samas tõstis Toomla esile, et IRLi ministrite hulgas pole nö erakondlikke muudatusi olnud, sest lahkusid Lukas (Isamaaliit) ja Marko Pomerants (Res Publica) ning asemele tulid Laar ja Vaher.

Politoloogi arvates ei ole tõepõhja all arvamusel, et Laar pidi valitsusse tulema just seetõttu, et teised vanemad isamaaliitlased kukkusid ministrite seast välja.

«Pigem oletan vastupidist – Laari tulemine valitsusse kõrvaldas Lukase,» sõnas Toomla. «Selline vangerdamine oli kahjulik Lukasele ja me ei tea, miks nii juhtus. See on huvitav poliitiline intriig.»

Laaril on Toomla arvates ees ka kõige suuremad väljakutsed, sest ühelt poolt on kaitseministeeriumi näol tegemist ainsa ministeeriumiga, kus vastaspooleks  on üksainus jõud – kaitsevägede peastaap.

«Teistel ministritel on see vastaspool killustatum ja enamus neist on selle taltsutamisega ka hakkama saanud,» selgitas ta.

Toomla avaldas ka arvamust, et uue valitsuse kõige sõnakamateks liikmeteks saavad Mihkel Oviir ja Indrek Teder, kes küll ühtegi erakonda ei kuulu.

«Nemad on valitsuse liikmed ja sõnaõiguslikud, kuid ei hääleta. Oviir on olnud väga resoluutne, et kuidas riik oma raha kulutab, ja Teder selles mõttes hakkaja, et on võtnud kunagised parlamendi otsused uuesti vaatluse alla,» selgitas Toomla. «Nemad on sõltumatud ja saavad vastu öelda. Nende mõjuvõim ja positsioon on päris tugev. Nad saavad oma sõnadega väga palju mõjutada ning õiguskantsler hiljem ka tegudega.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles