Lukas on pettunud IRLi sisedemokraatias

Mirjam Mäekivi
, Postimees.ee tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viimaseid päevi haridusminister Tõnis Lukas.
Viimaseid päevi haridusminister Tõnis Lukas. Foto: Toomas Huik

Valitsuse moodustamisel haridusministriportfellist ilma jäänud Tõnis Lukas ütles Postimehele, et pole niivõrd pettunud ministrikohast ilmajäämise pärast, kuivõrd oma erakonna sisedemokraatias.

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) ministrikandidaatide valikuga kaasnes intriig, mis seisnes selles, et kuigi Lukas on haridusministrina olnud tugev, pole mingi saladus, et ühinenud erakonnas on jõupositsioonidele tõusnud Res Publica tiib eesotsas Ken-Marti Vaheriga, kelle eestvedamisel on vanu isamaalasi (ehk kampsuneid) partei juhtimisest eemale lükatud, kirjutab Mikk Salu tänases Postimehes.

Lukase lahkumisega on see protsess lõpule jõudnud ja sisuliselt on vanast Isamaast ainukesena jäänud juhtkonda Mart Laar.

Ametlikult ja avalikkuse ees on IRL seda muidugi kogu aeg eitanud – pole mingit kampsunite ja pintsakute, idealistide ja tehnokraatide konflikti. Kedagi ei ohverdata, kedagi ei tõrjuta.

Tõnis Lukase kommentaar eile, mõni minut pärast seda kui IRLi volikogu oli ministrikandidaadid teatavaks teinud, annab siiski aimu, et päris selline klantspilt IRLi siseelu siiski pole. «Soovin uuele valitsusele töörahu,» alustas Lukas, kuid jätkas seejärel: «Ma tean, et Laari valik ei olnud kerge. Tean, et Laarilt nõuti minu ohverdamist juba siis, kui kandideerisin erakonna aseesimeheks.»

Lukase sõnul pole ta niivõrd pettunud ministrikohast ilmajäämise pärast, kuivõrd erakonna sisedemokraatias. «Res Publicaga ühinemisel olin ju Isamaaliidu esimees, pidasin oma kandideerimist ühenderakonna aseesimeheks täiesti normaalseks sammuks,» märkis Lukas.

Res Publica juhtkond Lukase tollast kandideerimist aga ei toetanud, ja nagu näha, pole ka unustanud, et Lukas selle sammu vastu nende tahtmist ikkagi tegi.

Laar ise loomulikult eitab, et keegi oleks temalt nõudnud Lukase ohverdamist või haridusministri kohast ilma jätmist. «Ma teen oma otsuseid ikka ise,» jäi Laar diplomaatiliseks. «Ja ma olen kindel, et Tõnis jääb tipp-poliitikasse ikka edasi.»

IRL kinnitas eile oma ministrikandidaadid. Kaitseministriks saab erakonna juht Mart Laar, senine kaitseminister Jaak Aaviksoo siirdub haridusministriks. Ken-Marti Vaherist saab siseminister, majandusministrina jätkab Juhan Parts, põllumajandusministrina Helir-Valdor Seeder ja regionaalministrina Siim Kiisler.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles