Riigikogu juhatusse pääsevad tõenäoliselt Ergma, Jänes ja Ratas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ene Ergma.
Ene Ergma. Foto: Liis Treimann

Riigikogu avaistungil valitavasse juhatusse hakkavad suure tõenäosusega kuuluma Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) aseesimees Ene Ergma, praegune reformierakondlasest kultuuriminister Laine Jänes ja opositsioonilisse Keskerakonda kuuluv Jüri Ratas.

Kui IRLi volikogu avaldas pühapäeva õhtul toetust Ergma jätkamisele riigikogu esimehe kohal, siis aseesimehe kandidaadiks esitas Reformierakonna juhatus juba kolmapäeval Laine Jänese. Riigikogu teiseks aseesimeheks saab tõenäoliselt Ratas, keda on lubanud toetada nii Keskerakonna kui ka Sotsiaaldemokraatliku Erakonna liikmed.

6. märtsil valitud uue koosseisu esimene istung toimub kümne päeva jooksul alates pühapäevast, mil valimistulemused loeti välja kuulutatuks. Presidendi poolt kokku kutsutaval avaistungil annavad riigikogu liikmed ametivande ning valivad enda seast üheks aastaks esimehe ja kaks aseesimeest. Teise aseesimehe koha saab tavakohaselt opositsioon.

Praegugi riigikogu esimehena töötav Ergma on parlamendi juhatusse kuulunud alates 2003. aastast. Aastatel 2003-2006 oli ta riigikogu esimees ning 2006-2007 teine aseesimees. Uuesti sai temast spiiker 2007. aasta aprillis.

Riigikogu esimene aseesimees on alates 2009. aasta juunist reformierakondlane, uue valitsuse keskkonnaministri kandidaat Keit Pentus, kes vahetas sel kohal välja Euroopa Parlamenti valitud Kristiina Ojulandi, ning teine aseesimees Keskerakonda kuuluv Jüri Ratas, kes valiti sellele kohale esmakordselt 2007. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles