IRL: tegime valimissüsteemi muutmiseks mitu ettepanekut

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Herkel
Andres Herkel Foto: Valimised

Isamaa ja Res Publica Liidu liikme Andres Herkeli sõnul on valimissüsteemi mõistetavamaks muutmine hea, kuid keerukusele vaatamata ei tohi kaotada neid nüansse, mis tagavad poliitiliste jõudude proportsionaalse esindatuse riigikogus.

Herkeli sõnul on IRL teinud mitu ettepanekut, mis tagavad valija häälele senisest veel suurema kaalu.

IRLi hinnangul tuleks valimisnimekirjad järjestada tähestiku alusel ja see võtaks praegu esikandidaatidele osaks saava eelise ning valija hakkaks erakonnavaliku kõrval rohkem mõtlema kandidaadivalikule.

Samuti tuleks IRLi arvates kaotada d’Hondti kordaja, mis praegu annab enim hääli koguvale erakonnale preemiamandaate.

Lisaks peaks üleriigilised nimekirjad ümber järjestama vastavalt saadud häälte kaalule, mis annab kompensatsioonimandaadid tõesti parimatele kandidaatidele, mitte neile, kes on parteilises järjestuses kõrgel kohal.

«Politoloogide ettepanek erineb IRL’i ettepanekust peamiselt selle poolest, et nad soovitavad üleriigilised nimekirjad päriselt ära kaotada ning jagada kõik mandaadid ringkondades,» nentis ta.

Herkeli hinnangul on selle ettepaneku nõrk koht, et 5-protsendilise valimiskünnise ületanud erakond võib igas ringkonnas eraldi jääda ilma mandaadita või saada neid väga vähe.

Herkel tõstis esile, et näiteks 2007. aasta valimistel said rohelised 7,1 protsenti häältest ja kuus mandaati, millest koguni viis olid kompensatsioonimandaadid.

Mõõdukate olukord oli Herkeli väitel 2003. aasta valimistel üpris sarnane.

«Seega oleks kompensatsioonimandaatide kaotamine ebaõiglane ja tähendaks sisuliselt valimiskünnise tõstmist,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles