Reformierakond: valimissüsteemi väärtus on stabiilsus

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristen Michal ja Andrus Ansip
Kristen Michal ja Andrus Ansip Foto: Mihkel Maripuu

Reformierakonna peasekretär Kristen Michali arvates on valimissüsteemi puhul üks oluline väärtus stabiilsus ja järjepidevus, mistõttu ei tasu seadust hoogsalt muutma asuda.

Michali hinnangul ei ole arukas hoogtööd tegema asuda, kui pole sisulist analüüsi ja vastust küsimusele, et milline on seaduse muutmise eesmärk ning soovitav tulemus ühiskonnale.

«Kui on probleeme, mida saab lahendada ja peab lahendama, siis tuleks kõigepealt püstitada küsimus, mida lahendama asume ja alles seejärel öelda, kas selleks on vaja seaduse või seaduste muutmist,» nentis Michal.

Michal tõstis esile, et näiteks üleriigilise nimekirjade kaotamine 5 protsendi künnise säilides võib viia sisuliselt kaheparteisüsteemile, mida Reformierakond ei toeta.

«Kui see on muutuse eesmärk, siis seda ei tasuks minu meelest teha,» sõnas ta. «Kui eesmärk on mingi muu, siis tuleks see ka nii sõnastada.»

Michali hinnangul on üleriigilise nimekirja mõju valimistulemusele valimistel järjest vähenenud ja suurenenud on arusaamine valimissüsteemist.

«Ja valija jaoks on oluline, et tema valitud kandidaat või erakond saaks hea tulemuse – seda ei muuda ükski süsteemi muutus, selleks on vaja valijate toetust ja usaldust,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles