Keskerakond taotleb riigikohtus valimistulemuste tühistamist

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits / Postimees

Keskerakond esitas eile enne keskööd riigikohtule kaebuse, milles palub tunnistada kehtetuks riigikogu valimiste tulemused.

Erakonna peasekretäri Priit Toobali sõnul ei ole e-hääletus usaldusväärne ega kontrollitav ning selle protseduur ei ole ühetaoline valimisjaoskonnas hääletamise protseduuriga. Kaebuse esitamise tingisid tema sõnul suuresti Paavo Pihelgase rahuldamata jäetud kaebused, kus oli tõestatud, et e-hääletuse protseduuri on võimalik hääletaja teadmata manipuleerida.

«Paavo Pihelgas tõendas nii vaatlejate ees kui ka telesaates «Pealtnägija», et e-hääletamise tarbeks loodud valijarakendus on hõlpsasti manipuleeritav selliselt, et ei hääletaja ega ka VVK [vabariigi valimiskomisjon] ei saa manipuleerimisest mitte mingil viisil teada. Reaalselt on võimalik, et valija e-häält ei edastatud, kuigi vastavasisulise teate hääletaja sai,» selgitas Toobal.

Kui riik käituks sarnase loogika järgi ka tavavalimise puhul, piisaks Toobali sõnul piltlikult öeldes sellest, et riigis oleks tihedamalt asustatud kohtadesse valimispäeva hommikul paigaldatud ilma igasuguse järelevalveta kastid, kuhu valijad saaksid oma häält väljendavad paberilehed tuua.

«Olukorras, kus valimiste läbiviimise protseduuri puuduse tõttu puudub riigil kontroll ja informatsioon isegi selle kohta, kas valija poolt antud hääl on üldse antud ja kas see jõudis või ei jõudnud valimiskomisjonini, ei saa rääkida demokraatlikke põhimõtteid järgivate valimiste läbiviimisest,» märkis peasekretär.

Toobal tõi välja, et otsuses Paavo Pihelgase kaebuse puhul leidis riigikohtu kolleegium, et võttes arvesse elektrooniliselt antud häälte osakaalu riigikogu valimistel, võivad rikkumised mõjutada oluliselt valimistulemust.

«Lisaks probleemidele seoses e-hääletamise ebaturvalisusega oli täiendavaks probleemiks asjaolu, et valijarakendus ei kuvanud teatud juhtudel kõikide kandidaatide nimesid,» lisas Toobal.

VVK on tunnistanud Toobali sõnul e-hääletamisel antud hääled nõuetekohaseks vaatamata
sellele, et hääletamise käigus ilmnes valijarakenduse töös olulisi puudusi. Seepärast palub Keskerakond tema sõnul riigikohtul tunnistada kehtetuks riigikogu XII koosseisu registreerimine ning tunnistada 2011. aasta valimistulemus kehtetuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles