Valimiskomisjon kinnitas valimistulemused

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimised.
Valimised. Foto: Urmas Luik

Vabariigi valimiskomisjon registreeris riigikogu 12. koosseisu 101 liiget ning kinnitas kõigile ka asendusliikmed.

«Registreerisime kõikidele liikmetele asendusliikmed nii ringkonnas kui ka kompensatsioonimandaatide alusel jaotatavad, samuti lisamandaadid,» sõnas valimiskomisjoni esimees Heiki Sibul.

Vabariigi valimiskomisjoni otsus jõustub Riigi Teatajas avaldamisele järgneval päeval ning algavad uue riigikogu liikmete volitused.

Samuti otsustas komisjon, kellele makstakse tagasi kautsjon. Valimistel osalemise kautsjon makstakse tagasi neljale erakonnale, kes pääsesid parlamenti ning lisaks üksikkandidaat Leo Kunnasele. «Üksikkandidaadina kogus ta hääli üle poole lihtkvoodist, » põhjendas Sibu.

Ülejäänud kautsjonitena laekunud summa - 162 919 eurot kantakse riigituludesse.

«Arutasime ka järgmisi samme, näiteks et kui mõned riigikogu liikmed loobuvad mandaadist, siis millal tuleme asendusliikmeid määrama. Selleks kogume võimalikke avaldusi ja siis koguneme järgmise nädala lõpupoole,» lausus Sibul.

Riigikohus tegi eile viimased otsused valimiskaebuste osas, seetõttu sai täna valimiskomisjon lõplikud tulemused kinnitada. Sibula hinnangul on valimiste järel kaebuste esitamine täiesti normaalne nähtus. «Kaebemenetlus on demokraatliku valimisprotsessi loomulik osa, Eesti inimesed on eriti soovinud õigust taga nõuda ja nii see peabki käima. Kõigil peab olema võimalus kaevata, sellepärast ongi meil protsess selliseks tehtud, et riigikohus ütleb väga kiirelt oma lõplikku sõna.»

Seekord otsustati kõik viis riigikohtusse jõudnud kaebust valimiskomisjoni kasuks, mis näitab Sibula sõnul samuti komisjoni head tööd. «Tegelikult need kaebused olid läinud väga üldiseks, mitte poldud kaevatud konkreetsete valimiskomisjonide toimingute-otsuste peale, vaid selle peale, et valimisseadus pole demokraatlik jne, mis ei kuulu üldse valimiskomisjonide pädevusse,» sõnas Sibul.

Valimiskomisjoni juht kordas, et valimised toimusid väga ladusalt. «Kasvõi näiteks, et valimispäeva õhtul kell 23.10 olid meil praktiliselt tulemused teada, jaoskonnakomisjonid tegid oma tööd hästi,» kiitis Sibul, tõdedes, et tulemuste kuvamise probleem varjutas kindlasti üldist väga head pilti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles