Reformi-IRLi võimulepe lubab riigieelarve ülejääki aastaks 2014

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurod.
Eurod. Foto: SCANPIX

Reformierakonna ning Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) läbirääkimisdelegatsioonid jõudsid täna kokkuleppele uue valitsusliidu 55-leheküljelises tegevuskava eelnõus, Reformierakonna esimehe Andrus Anspi sõnul seab valitsusliidu tegevusprogrammi eelnõu eesmärgiks viia riigieelarve ülejääki hiljemalt aastaks 2014 ja vähendada ülejärgmisest aastast tööjõumakse.

«Tööga seotud tasemekoolitust ei käsitleta edaspidi erisoodustusena. Aastast 2014 on kokku lepitud seada lagi 4000 eurot ületavale töötasu osale (mis ei sisalda ravikindlustust) sotsiaalmaksu lagi, kehtestada huviringiraha lastele spordi-ja huvihariduse võimaldamiseks ning langetada alates 2015. aastast tulumaksu 20 protsendini,» selgitas Andrus Ansip Reformierakonna pressiesindaja vahendusel.

Reformierakond ja IRL leppisid kokku ka eri- ja sooduspensionide reformi läbiviimises. Võimuliit soovib luua tööõnnetus- ja kutsehaiguskindlustussüsteemi, mis motiveerib töötajaid hoolima oma tervisest ja tööandjaid pakkuma oma töötajaile tervislikku töökeskkonda.

IRLi esimees Mart Laar ütles täna lõppenud koalitsiooniläbirääkimiste tulemusi kommenteerides, et on rahul, et sündiv IRLi ja Reformierakonna valitsusliit panustab haridusse, iibesse ja inimeste toimetulekusse. «IRL täidab lepingu valijatega - tasuta kõrgharidus, emapension ja väikemad kodukulud on järgmise valitsuse selged sihid,» lausus Laar.

Ta rõhutab, et delegatsioonid leppisid kokku tasuta kõrghariduse sisseviimises ning valitsusliit loob kõigile võimekatele noortele võimaluse saada Eestis tasuta kõrgharidust. Vastav seadus võetakse koalitsionileppe kohaselt vastu 2011. aasta jooksul. Samuti leppisid delegatsioonid kokku emapensioni kehtestamises 1. jaanuarist 2013, millega väärtustatakse laste üleskasvatamist.

Koalitsioonileppe kohaselt kaob alates 1. jaanuarist 2013 kodualune maamaks tiheasustusega piirkonnas kruntidelt 1500 ruutmeetri ulatuses ja hajaasutusega piirkonnas kuni kahe hektari ulatuses.

Valitsusliit kaalub järgmise 10-aastase arenguplaani koostamise käigus aastal 2012 üleminekut 6-9-12-kuulisele ajateenistuse süsteemile ning eelistab ajateenistusse võtmisel kõiki omal initsiatiivil sinna astuda soovijad. Võimupartnerid seavad eesmärgiks kasvatada kaadrikaitseväelaste arvu 125 võrra igal aastal kuni piirarvu 4000 saavutamiseni.

Valitsusliit kinnitab ka, et tagab Nabala karstiala ja Tuhala Nõiakaevu säilimise.

Reformierakonna ministrikandidaadid on: peaminister Andrus Ansip, rahandusminister Jürgen Ligi, välisminister Urmas Paet, justiitsminister Kristen Michal, keskkonnaminister Keit Pentus, sotsiaalminister Hanno Pevkur, kultuuriminister Rein Lang.

IRLi ministrikandidaatide osas teeb lähiajal otsuse IRLi eestseisus ja parlamendifraktsioon.  Ministrikohtade jaotus uues valitsuses võrreldes senisega ei muutu.

Valitsusliidu sünnile tervikuna peavad oma lõpliku heakskiidu andma nädalavahetusel kogunevad erakondade volikogud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles