Toomla: enim tekitab elevust kultuuriminister Rein Lang

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Lang
Rein Lang Foto: Margus Ansu

Politoloog Rein Toomla ütles Postimees.ee'le Reformierakonna ministrivangerdusi kommenteerides, et kõige huvitavam saab olema, kuidas võtab avalikkus vastu Rein Langi tõusmise kultuuriministriks.

«Mida kultuuriavalikkus hakkab Langist arvama, see on lähima nädala erakordselt kuum teema. Sest eks ole ju teatrietendustes ka Langi näägutatud ja veel hullemini kui Jänest. Tal ei saa kindlasti kergem olema,» ütles Toomla Postimees.ee’le.

Politoloogi sõnul võib uskuda, et Lang on loomult Laine Jänesest diktaatorlikum juht. «Selles tähenduses võib arvata, et ta tekitab rohkem möllu.»

Toomla märkis, et Langist võib kultuuriavalikkusele ka kasu olla. «Kui ministrit hakata hindama selle järgi, kui palju ta suudab oma ministeeriumile eelarvest raha välja võidelda, siis ma eeldan, et Lang võib olla võimekas, järjekindlam.»

Kommenteerides kahte täiesti uut reformierakondlasest ministrit, leidis Toomla, et Keit Pentus saab tõenäoliselt keskkonnaministri kohal hakkama, kuid keerulisem on küsimus, kas justiitsministri positsioon pole Kristen Michalile mitte alustuseks liiga suur tükk.

Toomla hinnangul on justiitsministri ametikoht pea sama vastutusrikas kui rahandusministri oma – seal tuleb tagada, et kõik seadused oleksid korrektsed ning olla valmis ka õigusakte riigikogu ees sellest vaatenurgast kaitsma.

Michalile ei ole õigustemaatika siiski võõras. Ta on lõpetanud õigusteaduse Akadeemias Nord ning õpib praegu Tallinna Ülikoolis samal erialal magistrantuuris.

Toomla sõnul peaks Reformierakond vastama ka küsimusele, miks tagandas valitsusest ise lahkuda soovinud Laine Jänese kõrval ka keskkonnaminister Jaanus Tamkivi. «Paratamatult tekib küsimus, kas Tamkivi ei saanud hakkama.»

Tamkivi saab nimelt praeguste plaanide kohaselt erakonna riigikogu fraktsiooni esimeheks, Laine Jänes aga riigikogu aseesimeheks.

Peaminister Andrus Ansip, rahandusminister Jürgen Ligi, välisminister Urmas Paet ja sotsiaalminister Hanno Pevkur säilitasid oma ametikoha.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles