Toomla: praegused ministrid võiksid jääda ametisse

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Toomla
Rein Toomla Foto: Toomas Huik

Politoloog Rein Toomla sõnul tundub mõistlik IRLi ja Reformierakonna otsus jätta ministrikohtade jaotus samaks, kuigi seda loogikat jätkates võiks ka isikud jääda praegustele kohtadele.

«Tavakodanik tahab ju ennekõike stabiilsust. Kui on juba 4 aastat koostööd tehtud ja on valdkonnad ära jaotatud, siis miks mitte ministrijaotus samaks jätta,» kommenteeris Toomla Postimees.ee’le.

«Tohutuid prohmakaid ei ole olnud. Seda tuleb hinnata valitsuse professionaalsuse mõttes kõrgelt.»

Toomla väitel tuleb sama loogika korral hinnata kõrgelt stabiilsust ka isikute osas, kui just keegi ise ei soovi ministrikohalt lahkuda.

«Mispärast neid välja vahetada? Peab olema päris põhjalik seletus, miks üks minister asendatakse teisega.»

Ta tõi näite tipp-poliitikute stabiilsuse kohta USAst, kus hiljuti surnud Warren Christopher oli Jimmy Carteri valitsuse ajal abivälisminister ning Bill Clinton tõstis ta välisministri ehk riigisekretäri staatusse, kuigi vahepeal oli olnud kaksteist aastat vabariiklaste võimu.

Toomla kritiseeris ka seda, et meie valitsusse saab eeldatavasti vaid üks naisminister – Keit Pentus Reformierakonnast.

«On juhtunud, et mõlemad erakonnad, nii Reformierakond kui IRL, on sellised, kus valimisnimekirjade tipus naisi peaaegu üldse ei ole,» rääkis ta.

«Me räägime võrdõiguslikust ühiskonnast, aga kui tuleb väga tõsine praktiline küsimus, keda usaldada, tuleb välja, et need inimesed, kes panevad kokku valitsus, naispoliitkuid väga ei usalda.»

Toomla avaldas pahameelt ka selle suunas, et tänavused võimukõnelused toimusid varasemast suletumate uste taga.

«Need läbirääkimised ei ole kunagi olnud väga avalikud, samaegselt me eeldaksime, et Eesti ühiskond liigub suurema avatuse suunas. Selles tähenduses käitusid erakonnad natuke läbimõtlematult,» kommenteeris Toomla.

«Mis siis ikka oleks juhtunud, kui oleks läbirääkimiste käigus kõikvõimalikud vastuolud välja toodud, kui neid üldse oli?»

Ta tõi välja, et ajakirjandus spekuleeris salastatusest hoolimata, lihtsalt et avaliku diskussiooni kvaliteet oli olude sunnil madalam. «Kui asi oleks avalik olnud, oleks ajakirjandus saanud aga mitte spekuleerida, vaid arutleda.»

IRL ja Reformierakond leppisid täna kokku, et uus valitsus saab olema 13-liikmeline (nagu praegunegi) ning konkreetsed ministrikohad jagunevad parteide vahel samamoodi nagu seni.

Millised ministrid oma senise koha kaotavad, selgub tänastel erakondade juhatuste koosolekute järel. Reformierakonna koosolek algas kell 16 ja IRLi oma algab kell 17.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles