Riigikohus jättis kõik valimiskaebused rahuldamata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Riigikohtu põhiseaduslikkuse järelevalve kolleegium jättis täna rahuldamata veel neli valimiskaebust, milles kõigis taotleti kas osaliselt või täielikult hääletamistulemuste tühistamist. Rohkem valimiskaebusi riigikohtusse laekunud ei ole.

Riigikohus saab hääletamistulemusi kehtetuks tunnistada üksnes siis, kui on tuvastatud rikkumine, mis mõjutas või võis mõjutada hääletamistulemust oluliselt.

Riigikohus jättis rahuldamata Igor Kukolevi kaebuse Kohtla-Järve linna valimisjaoskonna number 8 hääletamistulemuste tühistamiseks. Erakonna Vene Erakond Eestis nimekirjas kandideerinud Kukolev kaebas mitmete valimiskomisjoni toimingute ja komisjoni esimehe tegevuse peale. Riigikohus rikkumist ei tuvastanud.

Rahuldamata jättis riigikohus ka Teet Raatsini kaebuse riigikogu hääletamistulemuste kehtetuks tunnistamiseks. Raatsin kaebas vangide hääletamisõiguse puudumise üle karistuse kandmise ajal ja e-hääletamise turvalisuse üle. Kolleegium tõi välja, et isik saab seaduse järgi riigikohtule valimiskaebust esitada ainult omaenese rikutud õiguste kaitseks. Kuna Raatsin esitas kaebuse teiste isikute subjektiivsete õiguste kaitseks, ei ole riigikohtul võimalik seda rahuldada. E-hääletamise turvalisuse osas kordas riigikohus juba Paavo Pihelgase otsuses väljaöeldud põhimõtet, et hüpoteetiline võimalus valija õiguste rikkumiseks pole piisav hääletamistulemuste tühistamiseks. Rikkumine peab olema tuvastatud.

Riigikohus tagastas läbivaatamata üksikkandidaadina kandideerinud Henn Põlluaasa kaebuse e-hääletuse tulemuste tühistamiseks, kuna mees esitas kaebuse hilinenult. Põlluaas kaebas, et e-valimiste käigus ei olnud Mustamäe ja Nõmme valimisringkonnas kõigil valijatel võimalik hääletada tema poolt. Kolleegium nentis, et e-hääletamist korraldades on riigi ülesanne tagada valimistel kasutatava tarkvara ühildumine enim kasutatava riistvara, operatsioonisüsteemide, ekraani resolutsioonide või kirjagarnituuridega. Probleemide ilmnedes on aga valijal võimalik pöörduda e-hääletamise tehnilise toe poole. Kui e-hääletamisel ilmnevaid tehnilisi probleeme ei ole üksikjuhul võimalik kõrvaldada, on valijal võimalik hääletada hääletamissedeliga.

Samuti tagastas riigikohus läbivaatamata Ülo Paloveri kaebuse, kuna kaebus oli esitatud hilinenult. Palover taotles seekordsete riigikogu valimiste õigustühiseks kulutamist ja uute valimiste korraldamist tõelist demokraatiat kindlustava valimisseaduse alusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles