Reformierakond ja IRL loodavad kõnelused kolmapäeval lõpetada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhan Parts, Mart Laar ja Margus Tsahkna teel Stenbocki majja läbirääkimistele teisipäeval, 15. märtsil.
Juhan Parts, Mart Laar ja Margus Tsahkna teel Stenbocki majja läbirääkimistele teisipäeval, 15. märtsil. Foto: Priit Simson

Reformierakond ning Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) loodavad koalitsiooniläbirääkimised kolmapäeval lõpetada.

IRLi esimees Mart Laar ütles pärast kaheksa ja pool tundi kestnud kohtumist BNSile, et kolmapäeval peavad delegatsioonid kogu koalitsioonilepingu teksti veel kriitiliselt üle vaatama ning arutama ka «väiksemaid ja suuremaid lahtiseks jäänud küsimusi».

Ta avaldas lootust, et sellega saadakse kolmapäeval siiski valmis ning jõutakse kõne alla võtta ka ministri- ning teiste ametikohtade jaotus. Seni pole Reformierakonna esimees ja peaminister Andrus Ansip tema sõnul erakonnale omapoolset pakkumist esitanud.

«Ma pean tunnistama, et siiamaani pole me sel teemal isegi omavahel eriti rääkinud. Meie peamine tähelepanu on läinud programmilistele küsimustele - kui me need suudame kokku võtta, tulevad järgmised küsimused, mille kallal hakkame pead murdma,» ütles Laar.

Reformierakonna peasekretär Kristen Michal ütles BNSile, et kolmapäeval vaatavad delegatsioonid koalitsioonilepingu tekstis üle pigem sõnastuslikke küsimusi. «Sisu osas oleme jõudnud üksteisele päris lähedale,» lausus ta, lisades samuti, et kolmapäeval seisab ees ka täpsem jutuajamine ametikohtade jagamisest.

Michal märkis, et kui kohtumine läheb plaanipäraselt, koguneb kolmapäeva pärastlõunal koalitsioonilepingut arutama Reformierakonna juhatus ning laupäeval erakonna volikogu.

Reformierakond ja IRL on seni teatanud kokkuleppest, mille kohaselt viiakse riigieelarve ülejääki aastaks 2013 ning eelarvetasakaalu põhimõte lisatakse riigieelarve alusseadusesse. Samuti soovivad parteid alandada maksukoormust, vähendades töötuskindlustusmakse määra, kaotada erisoodustusmaksu tööga seotud tasemekoolituselt, jätta samaks ettevõtte tulumaksusüsteemi ja vanemahüvitise süsteemi, kehtestada tööõnnetus- ja kutsehaiguskindlustuse ning ellu viia sooduspensionide reformi.

Uues riigikogus 33 kohta saanud Reformierakond ja 23 saadikuga esindatud IRL alustasid koalitsiooniläbirääkimisi 9. märtsil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles