Uued saadikud viiks venekeelsed gümnaasiumid üle eestikeelsele õppele

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venekeelne aabits.
Venekeelne aabits. Foto: Liis Treimann / Postimees

Kui venekeelsete gümnaasiumite küsimus uues riigikogu koosseisu arutada antakse, siis on tulemus võrdlemisi selge: saadikud toetavad koolide üleminekut eestikeelsele õppele.

Nii arvas 62 uut riigikogulast, kuid 19 saadikut toetas seisukohta, et kooli hoolekogu võiks ise otsustada, millises keeles õpetada.

Selles küsimuses olid pea täielikus üksmeeles praegu koalitsioonikõnelusi pidava Reformierakonna ja IRLi saadikud, vastu olid vaid Tõnis Palts ja Aivar Kokk (mõlemad IRL).

«Vene keelt emakeeleks pidavad inimesed peaksid soovi korral saama hariduse oma emakeeles,» oli Koka lihtne selgitus.

Võrdlemisi kindlalt olid vastasleeris Keskerakonna saadikud (eranditeks Aivar Riisalu ja Rainer Vakra), sotside leer jagunes kaheks.

«Vene koolides on võimalik tagada eesti keeles õpe vaid nendes ainetes mida riik on aidanud ette valmistada - õpikud jt õppevahendid, õpetajate koolitus ja nõustamine,» sõnas keskerakondlane Mailis Reps. «Vastasel korral ei ole tagatud väga hea eesti keele ja aine oskus.»

Postimees.ee ja Tallinna Ülikooli riigiteaduste instituudi koostöös valminud valimismasina küsimustikule ei vastanud riigikokku saanutest reformierakondlased Tarmo Leinatamm, Jaanus Tamkivi, Urve Tiidus ja Jüri Jaanson, keskerakondlased Deniss Boroditš, Yana Toom, Kalle Laanet, Lembit Kaljuvee, Peeter Võsa,  Mihhail Stalnuhhin, Edgar Savisaar, Valeri Korb, Eldar Efendijev, Enn Eesmaa, Inara Luigas, Mihhail Kõlvart ja Kalev Kallo, IRLi kuuluv Helir-Valdor Seeder ning sotsid Ivari Padar ja Kalvi Kõva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles