Üksikkandidaat Põlluaas kaebas VVK otsuse riigikohtusse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konservatiivse Rahvaerakonna volikogu esimees Henn Põlluaas
Konservatiivse Rahvaerakonna volikogu esimees Henn Põlluaas Foto: Valimised

Riigikogu valimistel Nõmme ja Mustamäe piirkonnas üksikkandidaadina kandideerinud Henn Põlluaas ei nõustunud vabariigi valimiskomisjoni (VVK) otsusega jätta tema taotlus e-häälte tühistamiseks rahuldamata ning ta kaebas selle edasi riigikohtusse.

«Leppides täna valimistel tehtava väikese vea ja rikkumisega, võidakse homme samamoodi suhtuda juba ka suurtesse rikkumistesse,» põhjendas Põlluaas oma otsust.

VVK jättis rahuldamata Põlluaasa kaebuse, milles ta vaidlustas valimiste e-hääletamise tulemused ja taotles e-häälte tühistamist.

Vabariigi valimiskomisjon tagastas taotluse Põlluaasale, kuna ei pidanud seda põhjendatuks.

Põlluaas tõi oma kaebuses esile, et e-valimiste käigus ei olnud Mustamäe-Nõmme valimisringkonnas kõigil valijatel võimalik hääletada üksikkandidaat Henn Põlluaasa poolt.

VVK tunnistas 2. märtsil, et e-hääletusel kasutataval programmil võis asjaolude kokkulangemisel olla kandidaatide nimekiri arvutiekraanidel nähtav vaid osaliselt - nimekirja lõpus olevate üksikkandidaatide nimed jäid varjatuks.

«Kui paljudel valijatel tegelikult jäi seetõttu hääl üksikkandidaatidele andmata, on teadmata. Võib arvata, et soovitud kandidaati nimekirjast leidmata andis enamik inimesi, protesti esitamata, oma hääle lihtsalt kellelegi teisele,» oletas Põlluaas.

Põlluaas tõi tühistamistaotluse põhjenduseks, et riigi ülesanne on tagada e-valimistel kasutatava programmi tõrgeteta töötamine sõltumata sellest, millist arvutit, operatsioonisüsteemi, resolutsiooni või fonte valijad kasutavad. Kui seda ei suudeta, siis ei ole tema sõnul võimalik e-valimisi korraldada. See, et osa kandidaatide nimed polnud kõigil juhtumitel ekraanidel nähtaval, oli Põlluaasa hinnangul üksikkandidaatide suhtes diskrimineeriv, rikkus rängalt kandidaatide võrdse kohtlemise printsiipi ja moonutas valimistulemusi.

Põlluaas kogus Nõmme ja Mustamäe piirkonnas 293 häält, neist 75 anti talle e-häältena.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles