IRL: emapensioni ja tasuta kõrghariduse osas on võimalik kokkuleppele jõuda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reformierakonna peasekretär Kristen Michal
Reformierakonna peasekretär Kristen Michal Foto: Peeter Langovits

Täna Stenbocki majas peetud koalitsioonikõnelustel IRLi esindanud majandusminister Juhan Parts ütles, et arutati hariduse, teaduse ja pensionidega seotud küsimusi, mille osas on kahe erakonna seisukohad võrdlemisi lähedased. Ka Reformierakonna peasekretär Kristen Michal toonitas, et mitmetes küsimustes jõuti üksmeelele.

Ministri sõnul ei aruta koalitsioonikõnelusi pidavad erakonnad avalikkuse ees punkte, milles pole veel lõplikku kokkulepet saavutatud ning seetõttu jäi ta tänaste kõneluste sisu osas napisõnaliseks.

Küll aga vaadati täna taas üle riigieelarve ja majandusküsimuste plokk, kus paljudes küsimustes on juba üksmeelele jõutud, ütles Parts.

Nendeks on eelarvetasakaalu saavutamine 2013. aastaks, tasemekoolituse vabastamine erisoodustusmaksust, üldise maksukoormuse alandamine, töötuskindlustusmakse järk-järguline vähendamine ning ettevõtete tulumaksusüsteemi säilitamine ja kaitsmine.

«Loodetavasti mingeid korrektuure nendes asjades ei tule,» sõnas Parts.

Michali sõnul lepiti veel ka kokku, et astmelist tulumaksu ei tule ja vanemahüvitise süsteem jääb muutmata ning eelarve tasakaalu põhimõte kirjutatakse eelarve baasseadusesse.

Lisaks plaanitakse eri- ja sooduspensionide reformi ning metsanduse maksureformi.

«Nendes küsimustes oleme ühisosa leidnud, kuid arutelusid ja kirglikke vaidlusi on jätkuvalt nii selle kui ka järgmise nädala jooksul,» sõnas Michal.

Muuhulgas räägiti täna ka emapensionist ja tasuta kõrgharidusest, mis kuulusid IRLi põhiliste valimislubaduste hulka.

«Loodame nii emapensioni kui tasuta kõrghariduse osas kokkuleppele jõuda,» ütles Parts. «Me julgeme täna öelda, et meie arvates on võimalik saavutada kokkulepe. Aga kindlasti nõuab see töö jätkamist.»

Michali sõnul koguneb reedel kell 11 Reformierakonna juhatus ja selleks ajaks soovitakse olulisemad küsimused selgeks rääkida.

Järgmine Reformierakonna ja IRLi kohtumine on homme kell 13 ning teemadeks on energeetika, transport ja lõimumine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles