Ruussaar: Helmese selgitus ajas IT-mehed suure häälega naerma

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ainar Ruussaar
Ainar Ruussaar Foto: Liis Treimann

Ajakirjanik Ainar Ruussaar kirjeldas, kuidas infotehnoloogia valdkonnas töötavad inimesed hakkasid vabariigi valimiskomisjonile IT-lahendusi pakkuva firma Helmes selgituste peale, miks valimistulemuste kuvamine ligi kaheks tunniks hangus, kõva häälega naerma.

«Helmese seletus selle kohta, miks valimistulemuste kuvamine valimispäeva õhtul vabariigi valimiskomisjoni kodulehel hangus, on nii jabur, nagu üldse saab olla,» leidis ettevõtja Rein Kilk Kuku raadio saates «Keskpäevatund».

«Kontorihoones, kus töötan, hakkasid IT-mehed Helmese pressiteates olnud seletuse peale kõvasti naerma,» kirjeldas Ruussaar.

«Kui suures kaupluses oleks üheks tunniks ja 50 minutiks toimunud katkestus ja kassad ei töötaks, siis selle kaupluse omanikfirma lähedale sellised IT-pakkujad enam ei pääseks,» pakkus ka ajakirjanik Priit Hõbemägi.

«Kui valimistulemuste edastamine on nii ebausaldusväärne, siis kuidas nende häälte lugemine saab olla usaldusväärne?» küsis Rein Kilk.

Valimistulemusi vaadates märkis Kilk, et kuus rahvaliitlast asub sotside ridades riigikokku, kellest viis on endised Rahvaliidu juhtfiguurid.

«Äkki tekib nüüd tõsisem opositsioon riigikogus, kes ei tegele ainult Tallinna linnaga,» avaldas Ruussaar lootust.

«Kui Edgar Savisaar oleks tahtnud, oli tal selleks neli aastat aega, et tugevat opositsiooni tekitada. Savisaar oleks võinud tulla riigikokku ja terava ning tugeva opositsiooni organiseerida, selle asemel valis ta aga mugava mõisniku elu,» leidis Hõbemägi.

«Reformierakond püstitas erakonnana Eesti absoluutse kohtade rekordi parlamendis, seda see 33 kohta on. Varem on vaid Koonderakonna ja Maarahva Ühendus 41 kohta saanud, aga see oli parteide valimisliit,» meenutas Kilk.

«Viimaseks jäid kokku üle 15 000 hääle kogunud üksikkandidaadid. Enne valimisi iga põlvepikkune poisikene sai ju aru, et üksikkandidaatidel või väikeparteidel pole kehtiva valimissüsteemi raames parlamenti asja,» nentis Ruussaar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles