Jüri Kõre: muulased kalduvad vasakpoolsete parteide suunas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Kõre
.
Jüri Kõre . Foto: .

Tartu Ülikooli sotsioloogia ja sotsiaalpoliitika instituudi juhataja Jüri Kõre sõnul kalduvad muulased pigem valima vasakpoolseid erakondi, kuid samas möönis ta, et ju pole kodumaised paremparteid suutnud oma seisukohti selgelt edastada.

Kõre sõnul seostub muulaste jaoks IRLi rahvuspõhisus eesti keele oskamisega, kuid ei mõisteta, et see ei tähenda tõrjumist Eesti elust vaid integratsiooni.

«See on normaalne, et välismaalane oskab kohalikku keelt, kuid me ei suuda seda nagu selgeks teha, et Eestis toimub see samamoodi ning keele oskus tuleks mitte-eestlastele kasuks,» hindas Kõre. «Me pole suutnud ennast arusaadavaks teha.»

Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluva Kõre sõnul võib muulaste otsustes rolli mängida ka arvamus, et Mart Laar lasi põhja põllumajanduse. Samuti tundub Kõrele, et IRLi suhtes ollakse lihtsalt tõrjuvad, kuigi sellele pole teaduslikku seletust.

«Me pole õigel ajal suutnud kontakti leida ja see mõjutab noorte inimeste valikuid,» hindas Kõre. «Ju pole muulaste eestlastest sõbrad erakondadega seotud, et tooks venekeelseid noori endaga kaasa. Või ei vii see seotus poliitilise koostööni.»

Samas tõstis Kõre esile, et välisriikideski on tavaline, et muulased liiguvad vasakul või tsentris olevate erakondade poole.

«See on üldine ja normaalne seaduspärasus, et muust rahvusest valija ja valitav leiavad enda parema eneserealiseerimise vasak- või tsentrierakondades,» sõnas Kõre.

Kõre selgituste kohaselt on selline trend tingitud muulaste ootustest ja eelistustest – näiteks oodatakse ühiskondlikku toetust oma igapäevaelu paranemiseks. Nii tunduvad vasakpoolsete erakondade pakkumised paremad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles