Toobal: KOV- ja riigikogu valimised on kaks eri asja

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Toobal.
Priit Toobal. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kommenteerides Postimees.ee arvutusi, mis näitavad, et võrreldes 2009. aasta kohalike valimistega on Keskerakond kaotanud toetust ka Tallinnas, ütles erakonna peasekretär Priit Toobal, et kohalike volikogude ja riigikogu valimiste tulemusi ei ole õige omavahel võrrelda.

Lisaks sellele, et kohalikke volikogusid saavad valida ka mittekodanikud, kuid riigikogu valimistelt jäävad nad kõrvale, sogab tema sõnul vett erinevus valimisaktiivsuses ning asjaolu, et õigem oleks kõrvutada erakondade toetusprotsente, mitte absoluutarve.

«2011. aasta riigikogu valimisi tuleks võrrelda ikka 2007. aasta riigikogu valimistega,» märkis ta.

Toobali sõnul tekitab tulemuste võrreldamatust ka see, et kohalikel valimistel ja riigikogu valimistel on erinevad nimekirjade komplekteerimise alused.

«Kohalikel valimistel ei ole nimekirja pikkusele piiranguid, parlamendi valimistel on aga piirid ees, kui mitu kandidaati võib üles seada. Nii suurele erakonnale nagu Keskerakonnale sobiks kindlasti parlamendivalimistele mitte 125-nimeline, vaid 250 kandidaadiga nimekiri.»

Toobal meenutas ka, et valimiskampaanias rünnati tugevalt just mitut kandideerivat Tallinna linnajuhti – nn kiriku- või idarahaskandaalis Edgar Savisaart ja Deniss Boroditši, kes mõlemad olid erakonna esinumbrid, lisaks laeva- ja lõhkeaineäris tegevat Tallinna volikogu esimeest Toomas Vitsutit.

Ükskõik, kas võtta lihtsalt saadud häälte arv või arvutada välja vastav võrdlusarv, mõlemal juhul selgub, et Keskerakond on kaotanud 2009. aasta kohalike valimistega võrreldes ühes oma kantsis, Tallinnas, valijate toetust, selgub Postimees.ee analüüsist.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles