Keskerakond kaotas valimistel toetust isegi Tallinnas

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Alo Raun

Kui juba on räägitud, et Keskerakond andis järele valimistulemustes väljaspool oma kantse Ida-Virumaad ja Tallinna, siis tegelikult on tagasilööki märgata ka pealinnas, kus Keskerakonna toetus on langenud valijaskonnast alla poole.

Kui võtta lihtsalt saadud häälte arv, siis vahetas Keskerakond 2009. aasta Tallinna linnavolikogu valimiste 114 013-häälese saagi tänavu 58 308 pealinlase hääle vastu.

See ligi 56 000-häälene langus tuleb siiski peamiselt valimissüsteemi eripärast. Nimelt saavad kohalikku volikogu valida ka mittekodanikud, kes aga riigikogu valimistest teatavasti kõrvale jäävad.

Kuid see on vaid pool selgitusest. Nimelt, 2009. aastal käis Tallinna volikogu valimas vaid 38 551 inimest rohkem kui tänavu riigikogu. See number on teatavasti väiksem kui 56 000, mistõttu pidi Keskerakond kaotama toetust ka Eesti kodanike seas, olgu nad siis eestlased või venelased.

Postimees.ee tegi ka ühe keerulisema arvutuse, et kontrollida, kas Keskerakonna toetuse langus Tallinnas peab vett. Selleks arvutasime kõigi erakondade tänavuse Tallinna tulemused läbi n-ö mittekodaniku kordajaga. See tähendab, et näiteks Keskerakonna tulemust võimendasime 1,35 korda ja Reformierakonna oma korrutasime läbi 0,8ga.

Need on koefitsiendid, mille võrra erinevad vastavate parteide toetajaskonnad pealinnas riigikogu ja volikogu valijate lõikes. Numbrid ise põhinevad 2009. aasta kohalike volikogude valimiste eelsetest paralleelsetest arvamusküsitlustest ilmnenud toetuse-erinevustel.

Selle põhjal on Keskerakonna toetus Tallinnas kukkunud 7,6 protsendipunkti – 53,6-lt 46 protsendile. Reformierakonna oma seevastu tõusnud 3,9 protsendipunkti ehk 20,6 protsendile.

Väikest kasvu näitas ka IRLi ja roheliste toetus ning kübekese langesid sotsid. Kasvas ka ülejäänud erakondade ja üksikkandidaatide tulemus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles