Võru keskerakondlane nõuab valimistulemuste tühistamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakonna õhupallid.
Keskerakonna õhupallid. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Keskerakondlane Ülo Palover esitas kolmapäeval Võru maakonna valimiskomisjonile kaebuse, milles nõuab valimistulemuste tühistamist. Tegemist on kolmanda valimiskomisjonidele laekunud kaebusega riigikogu valimiste järel.

Palover põhjendas valimistulemuste tühistamise vajadust informatsiooni puuduse, kallutatuse ja kuritegelikkusega, samuti ühistranspordi karjuva puudusega maapiirkondades, ütles vabariigi valimiskomisjoni meediasuhete juht Erki Peegel BNSile.

Palover tõi valimistulemuste tühistamise vajaduse põhjustena esile ka rahva massilise vaesuse ja puuduliku valimisseaduse.

Palover esitas Võru maakonnakomisjonile kaebuse ka 2007. aasta riigikogu valimiste järel. Mees nõudis valimistulemuste tühistamist, sest Lasva valla jaoskonnakomisjon pidanuks korraldama valijatele transpordi, tagamaks nende pääsemise valimisjaoskonda piirkonnas, kus vahemaad on pikad. Keskerakondlane Palover leidis, et paljud ei pääsenud hääletama vaesuse ja valimisjaoskonna kauguse tõttu. Toona läbis ka see kaebus kõik instantsid, kuni riigikohus leidis, et valimistulemuste tühistamise soov pole põhjendatud.

Vabariigi valimiskomisjoni andmetel on valimiskomisjonid kolmapäeva õhtu seisuga saanud kokku kolm kaebust.

Riigikogu valimiste e-hääletust ebaturvaliseks hindav arvutihuviline Paavo Pihelgas saatis teisipäevak vabariigi valimiskomisjonile saadetud kaebuse, milles soovib elektrooniliselt antud häälte tühistamist. Vabariigi valimiskomisjon saadab selle kaebuse neljapäeval arutamiseks riigikohtule.

Ida-Viru maakonna valimisjkomisjon sai teisipäeval kaebuse Vene Erakonna Eestis (VEE) kandidaadilt Igor Kukolevilt, kes ei olnud rahul sellega, et häälte lugemine ei toimunud täpselt selles kohas, kus hääletamine, vaid suure saali teises otsas. Ida-Viru maakonna valimiskomisjon kohtus kolmapäeval Kukoleviga, kes jäi oma kaebuse juurde. Maakonna valimiskomisjon asub kaebust neljapäeval arutama.

Valimiskomisjonid on saanud ka erinevaid märgukirju. Näiteks esitas Jaak Toome kolmapäeval avalduse, milles palub e-hääletamise tulemuste tühistamist. Mees tõi põhjuseks telesaate «Foorum» toimumuse ja selle, et valimispäeva õhtul oli katkestus hääletamistulemuste kuvamisel ETVs. Esmaspäeval esitas Jüri Erlich avalduse, milles leiab, et riigikogu valimised on ebaseaduslikud, kuna kompensatsioonimandaatide jaotamisel on erakondade üleriigilised nimekirjad suletud, aga peaksid olema avatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles