Sibul: e-hääletuse turvalisuse üle muretsemine on väga positiivne

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ID-kaart ja kaardilugeja.
ID-kaart ja kaardilugeja. Foto: Elmo Riig / Sakala

Vabariigi valimiskomisjoni (VVK) esimees Heiki Sibul pidas ääretult positiivseks seda, et on olemas üks arvutihuviline, kes tunneb muret e-hääletuse turvalisuse pärast.

«Turvalisuse pärast tuleb iga päev tööd teha ja teeme ka tulevikus. Neid mõttekäike (Paavo Pihelgase kaebuses esitatud – toim.) oleme alates 2005. aastast läbi mänginud ja läbi proovinud ja need probleemid on meile teada ja saan kinnitada, et midagi sellist ei ole ühelgi e-hääletamisel juhtunud,» ütles Sibul, kuid märkis, et kasutaja arvuti on kasutaja turvata ja hinnata, et see oleks usaldusväärne.

Sibula sõnul on see juba kuritegelik, kui keegi püüab sellist programmi levitama hakata, millega saaks antud e-hääli muuta. «Selle jaoks on eraldi meetmed, kuidas neid levikuid tõkestada ja avastada.»

«See on tegelikult kontseptuaalne diskussioon. Pihelgas kirjeldab ka seda, kuidas ta teab, milline on hoopis parem ja turvalisem e-hääletuse turvakontseptsioon. Ka meie teame seda varianti ja oleme seda kaalunud ja teatud põhjustel ei ole me seda kasutama hakanud,» rääkis Sibul.

Sibul selgitas, et Pihelgase välja käidud kontseptsiooni kohaselt saaks iga e-hääletanu paberil kinnituse selle kohta, kelle poolt ta on hääletanud. «Eesti ühiskonnas aga tekib kohe see oht, et siis on võimalik palju kergemini hääli müüa ja osta,» märkis Sibul.

Homme saadab VVK kaebuse riigikohtusse ning kohtul on omakorda aega seitse päeva langetada otsus. Seni ei saa aga valimistulemust välja kuulutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles